IFI logo
Se flere bilder
Ber huseiere forberede seg på ekstremregnværet Hans

Foto: Chera Westman/ifi.no

Ber huseiere forberede seg på ekstremregnværet Hans

Ekstremnedbøren gir stor risiko for vanninntrenging i utsatte områder. Huseiere oppfordres til å være ekstra på vakt de neste dagene. – Det er ennå tid til å gjøre skadeforebyggende grep.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Varsom.no melder om ekstreme mengder med regn og har justert farevarselet til rødt for deler av Sør-Norge. Det gir stor risiko for vanninntrenging, særlig i områder som er kjent for overvannsproblemer tidligere, skriver Fremtind i en pressemelding.

– Har du vært rammet av flom og tilbakeslag i rør grunnet store vannmengder tidligere, bør du være ekstra på vakt nå. Det er ennå tid til å gjøre skadeforebyggende grep, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

– Når det kommer store nedbørsmengder på kort tid, kan vi si at bakken blir «mettet» av vann – og det forsøker å finne nye veier. Viktigste tiltak er derfor å rydde bort ting, skrot og kvister fra hagen som lett kan blir tatt av vannmasser. Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene, sier skadeforebyggeren.

Se flere bilder
Therese Hofstad - Skadeforebygger Fremtid

Foto: Fremtind

IKKE FOR SENT: – Det er ennå tid til å gjøre skadeforebyggende grep, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Utfordring med vann i kjellere

Overfylte kjellere har blitt et vanlig og svært kostbart problem ved store nedbørsmengder. Fjern derfor verdifulle gjenstander fra kjeller og garasje.

– Vi blir stadig overrasket over hva folk oppbevarer i kjelleren. I det minste bør du få gjenstander opp fra bakken eller i vanntette beholdere. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, sier Hofstad-Nielsen.

Som huseier er du pliktig til å gjøre forebyggende tiltak mot skader som kan inntreffe der du bor. Etter loven er alt som er forsikret mot brann også forsikret mot naturskade, men som huseier er du nødt til å ta noen grep.

Gode råd før det kommer ekstreme nedbørsmengder

  1. Sørg for at avløp og kummer er åpne slik at vannet har fritt leide.
  2. Se til at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander.
  3. Fjern store kvister og gjenstander som kan hindre fri vannførsel. Flytt dem til et sted hvor de ikke kan bli tatt av vannet.
  4. Rydd hagen for møbler, løse materialer, grill og gjenstander som kan bli tatt av flomvannet.
  5. Er det fare for at vann kan komme inn i kjeller eller garasje, bør gjenstander løftes opp fra gulvet. Sett ting i hyller, reoler og plastbokser som tåler vann.
  6. Fjern løse tepper og annet løst gulvbelegg.
  7. Hold dører og vinduer til kjeller og loft lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.
  8. Følg med på nyhetssendinger og meldinger fra lokale myndigheter. Ved stor hendelse kan det bli iverksatt tiltak fra myndighetene.
  9. Avtal med naboer eller venner om å foreta tiltak og holde øye med huset ditt dersom du ikke er hjemme.
Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.