IFI logo
Se flere bilder
Anno 1905 - 100 år med tapet

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Anno 1905 - 100 år med tapet

1905 var et spennende år i Norge som endte med unionsoppløsningen fra Sverige. Nå har Boråstapeter kommet med en jubileumskolleksjon - Anno 1905.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I skyggen av det politisk spill ble det i Borås 17. april 1905 dannet et nytt selskap, Boråstapeter, den dag i dag Sveriges største og eldste tapetprodusent, størst i Norden også. Nå heter produsenten ECO-Boråstapeter AB og Norvegg AS på Ski er norsk distributør og markedsfører.

Tapetproduksjon i større skala til hjemmene var en stor nyhet for 100 år siden. Innen den tid var tapet av det eksklusive slaget. Nå utviklet man trykkekvaliteter som avvek fra det tradisjonelle limtrykk og som gjorde at langt flere fikk råd til å tapetsere.

Boråstapeter representerer kontinuitet, for eksempel ble den første Borosan-kolleksjonen lansert i 1956, som fortsatt er deres viktigste basiskolleksjon. I 1979 bygget de sin fabrikk i Viared utenfor Borås midt i en lang i fremgangsrik periode i bedriften (tapetproduksjonen i Sverige er halvert fra storhetsperioden på 70-tallet) .

Det er nå seks år siden Norvegg i Norge ble ervervet; i 2003 ble den svenske konkurrenten Eco Tapeter fusjonert inn i selskapet. Eco-Boråstapeter har nå 110 ansatte og produserer ca. 5,5 millioner tapetruller i året.

Med kjøpet av Eco har markedsstrategien vært å komplimentere de to tidligere konkurrenter: Kolleksjonene til Boråstapeter skal hovedsakelig være klassiske, moderne og familiære, mens Eco skal stå for det ungdommelige, trendy og djerve.

Eierforholdet i Eco- Boråstapeter er spesielt. I 1961 ble Tapetkonsortiet etablert med 87 medlemmer/aksjeeiere. Antallet har nå økt til 200. Dette er fargehandlere i Sverige, som gjør at bedriften nesten fungerer som en kjede. Detaljhandelen eier nå ¾ av selskapet.

Norvegg var en egen tapetprodusent, en produksjon som opphørte i april 2004. Nå leverer Norvegg alle fiberkolleksjonene fra Boråstapeter og Eco. De fører også de såkalte byggtapet til byggevarhus-kjeder, eksempelvis til Maxbo og Byggmakker. Papirkolleksjoner hører også med, blant annet jubileumsboken Anno 1905. Papirtapet har alltid vært stort i Sverige, mens andelen er liten her i landet hvor vinyltapet regjerer. Fibertapet er en egen kategori. Markedsandelen er økende; de selger nå like mye fiber som vinyl. Andre norske leverandører har fortsatt vinyltapet som klar markedsleder. Fra Boråstapeter leverer Norvegg også overmalbar tapet, kalt miljøtapet.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.