IFI logo
Se flere bilder
1-2 mm

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Chera Westman/ifi.no

1-2 mm "betong" som kan brukes overalt!

Betonglook har satt seg godt som en skikkelig interiørtrend. Noen bor med naturlig betong, andre med tapet som ser ut som betong eller maler i betongfarge. En løsning som har blitt mer og mer aktuell er en naturtro betongsparkel som kan legges på de fleste underlag: Beton Cire.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Løsningen både ser og kjennes svært så naturtro ut, så drømmer du om betonggulv på kjøkkenet eller badet, kanskje en fondvegg i stuen, da kan dette være løsningen. Beton Cire er en sement blandet med akrylpolymere som kan legges på de fleste underlag, og når den er lagt riktig på har man en overflate som er svært holdbar og slitesterk.

Alt kan bli betong

Siden produktet skal legges på så tynt som 1-2 mm, og samtidig blir svært slitesterkt, er bruksmulighetene mange.

- Det nesten bare fantasien som setter grenser for hvor dette kan brukes, forteller Arne Lorentsen hos Duri Fagprofil, som har hentet produktet hit til landet.

Han ramser opp bruksområder som gulv, vegger, trapper, møbler, benkeplater på kjøkken og andre innredninger. Selv den gamle 70-tallspeisen kan moderniseres på denne måten. Dette er en metode utviklet av det franske firma Moderne Méthode.  

Se flere bilder
Betonglooken lages når sparkelen er semitørr, ved å dra en stålsparkel hardt over flaten. Etter 2 - 4 timer slipes/poleres overflaten for å få det endelige utseende. Flaten grunnes så med en akrylgrunn,  og etter min 12 timers tørking forsegles flaten med

Foto:

Betonglooken lages når sparkelen er semitørr, ved å dra en stålsparkel hardt over flaten. Etter 2 - 4 timer slipes/poleres overflaten for å få det endelige utseende. Flaten grunnes så med en akrylgrunn, og etter min 12 timers tørking forsegles flaten med

Ikke gjør-det-selv

Det er egentlig ikke riktig å omtale sparkelen som et produkt, for det er like mye en teknikk. Derfor selges ikke produktet over disk, men anbefales lagt av kyndige håndverkere.  Produktet har vært i det norske markedet et par år, og etter hvert har mange håndverkere spesialisert seg i teknikken.

- Ja, vi har holdt kurs over store deler av landet, så nå har vi et bra korps å vise til når folk ringer, sier Lorentzen fornøyd og kan fortelle at de har en liste over aktuelle håndverkere på nettsiden sin. 

- Fordelen med å bruke en proff er at resultatet blir som forventet rent utseendemessig, i tillegg har man som kunde de garantier og rettighetene som følger med når man har med et registrert firma å gjøre. I tillegg får man veiledning om renhold og vedlikehold, sier Arne Lorentzen.

Se flere bilder
Håndverkere fra hele landet har spesialisert seg i teknikken.  De første ble kurset av Michael Archambault, som er en av hovedmennene bak Beton Cire.

Foto:

Håndverkere fra hele landet har spesialisert seg i teknikken. De første ble kurset av Michael Archambault, som er en av hovedmennene bak Beton Cire.

Holdbart

Mange vil kanskje lure på om overflaten kan sprekke opp. Men det forsikres at sprekker i overflaten bare vil oppstå hvis underlaget sprekker. Overflaten har også en toppbehandling som gjør den motstandsdyktig mot flekker. Slitestyrken kan sammenlignes med støpt betong, og det eneste som kan lage merker er belastningen fra meget spisse stolbein.

Se flere bilder
Béton Ciré lager millimetertynne sjikt. Sparkelen påføres med strukturrull og sparkelbrett eller kun med sparkelbrett

Foto:

Béton Ciré lager millimetertynne sjikt. Sparkelen påføres med strukturrull og sparkelbrett eller kun med sparkelbrett

Mer informasjon

Fagprofil

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.