IFI logo
Se flere bilder
Veien til et heatset-teppe

Foto: tor henning støldal/ifi.no

Veien til et heatset-teppe

Nøkkelordet er heatset. Det er det siste som i løpet av to-tre år helt har forandret teppeindustrien, som i dette tilfellet er en underlig blanding av gammel jordbruksnæring i Flandern og den siste teknologi med grobunn i oljeindustrien i Nordsjøen.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nøkkelordet er også granulat - en chips som produseres blant annet av olje og smeltes om til fiber, spinnes til garn og veves til syntetiske tepper.

Maskinproduserte, avpassete tepper har vært solgt i Norge siden 1960-tallet når vi snakker om noe volum. I all hovedsak har dette vært ulltepper. Slik forble det lenge - inntil for ett par år siden da alt ble snudd helt om. Det betyr at det nå er syntetiske fibre i fine og moderne farger som råder i markedet. Heatset-tepper er blitt de viktigste både i Norge og på verdensmarkedet. Fordelen med det nye materialet er at de får frem farger og design veldig godt, som igjen betyr at designtepper blir tilgjengelig for folk flest til en overkommelig pris.

Heatset-garnet gir et naturlig utseende når det veves til tepper. Slik var det ikke til å begynne med da de syntetiske tepper kom, som stort sett ingen ville ha. Det helt avgjørende var at de billigste polypropylen-teppene ble erstattet med heatset-kvalitet. Heatset-garn har kvaliteter fullt på høyde med ull.

  

Belgia har lenge vært førende i teppemarkedet; på tradisjonelle tekstiler går historien mye lenger tilbake. -Hovedårsaken er de svære linåkre i Belgia som har gjort dem til produsenter av lin. Det er et slitesterkt, bra fiber. Ut fra det har tekstilproduksjonen bredt seg - både på møbelstoffer og maskinproduserte tepper, forteller styreformann Erik Brennmoen i Gulvex AS, markedsleder på avpassede tepper i Norge.

Den virkelige ekspanderingen i Belgia kom på 1950-tallet. -Da gikk produksjonen fra de små familiebedrifter til industribedrifter hvor familier fortsatte å sitte som eiere. Fra 1975 frem til i dag har belgierne nærmest hatt verdensherredømme på maskinproduserte tepper. Først når eventuelt storkapitalen begynner å posisjonere seg, med produksjon for eksempel i China, vil man kunne se forskyvninger i fordelingen.

Flandern har også sin spesielle forhistorie når det gjelder linåkrer. Området ble fullstendig oversvømmet av Nordsjøen i det 5. århundre. 200 år senere begynte vannet sakte å trekke seg tilbake og etterlot seg et flatt land fullt av naturlige kanalsystemer. Vest-Flanders viktigste historiske by, Brügge (Europas kulturby i 2003), ble grunnlagt på en sandbanke. Regionen ble senere flittig angrepet av et folk fra nord. Da vikingene på 1000-tallet sluttet med alle disse raid, vokste byen etter hvert til å bli en av de viktigste markedsbyer i denne del av Europa. Allerede da hadde byen et vesentlig innslag av håndverkere - også vevere. Flandern utviklet en kniplingproduksjon som er berømt den dag i dag.

Gulvex AS er en stor importør av maskinproduserte tepper fra Belgia. To av de viktigste er Ragolle og McThree, begge hjemmehørende i Waregem i Flandern, begge aktører i verdensmarkedet.

Se Fargemagasinet nr. 5/04

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.