IFI logo
Se flere bilder
Slik sjekker du om malingen sitter

Foto: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no

Slik sjekker du om malingen sitter

Har du et eldre hus som skal males, er det ikke så lett å vite om den gamle malingen sitter bra eller om den bør skrapes før ny behandling skal på. Testen for å sjekke ut dette er heldigvis svært enkel!

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Om malingen flasser, er det lett å se at vedheften for ny behandling blir dårlig. Men det er ikke alltid det er så synlig at den gamle malingen har dårlig feste, da er det lurt å foreta en enkel test, tipser rådgiver hos ifi.no, Chera Westman.

Alt du trenger for å teste, er litt vanlig maskeringstape. 

- Sett en stripe med maskeringstape på veggen, og la den sitte en stund. Når du så drar av tapen, ser du raskt om malingen følger med eller ikke. Sitter malingen fortsatt fint på veggen, kommer malingen også til å sitte. Følger derimot malingen med på tapen, bør du skrape underlaget så det blir fast før du maler, råder Westman.

De viktigste årsakene til dårlig vedheft er at det er fukt i underlaget eller at flaten ikke ble rengjort og mattet ned tilstrekkelig ved forrige behandling. Det kan også bero på at kledningen rett og slett har fått for mange strøk maling oppå hverandre, eller for tykke sjikt.

Gjør gjerne testen noen flere steder på huset. Sjekk spesielt solveggen, der malingen normalt slites mest, og skyggeveggen som ofte er mer utsatt for fukt. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Når kan man beise terrassen?

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Ny terrasse på en dag
Utendørs

Ny terrasse på en dag

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Gi terrassen en ny start

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.