IFI logo
Se flere bilder
Vedfyring slår ut panelovnen

Foto: ifi.no

Vedfyring slår ut panelovnen

Mens strømprisen har økt over 40 prosent siden i fjor, holder vedprisene seg stabile. Uten en svært våt sommer, blir det billigere å fyre med ved til høsten enn å skru på panelovnene.

Sigurd Aarvig

Sigurd Aarvig
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- 60 til 65 kroner for en sekstiliters sekk bjørkeved er en vanlig pris. Da får du en fyringskostnad på 75-80 øre per kilowattime. Til nå har det tangert strømprisen, sier Leif H. Auke, som i fjor høst etablerte en vedbørs på internett, til nyhetsbyrået Newswire.

Etter at strømprisen i det siste har økt kraftig, tipper kalkylen over i vedovnens favør. For de som kjøper ved i større kvanta eller har tilgang til billig ved, er vedfyring allerede billigere enn elektrisk oppvarming. Forutsetningen er at du har en moderne vedovn.

Kina presser prisene

Ved inngangen til juni måned lå elprisen på den nordiske strømbørsen Nord Pool 40 prosent over prisen på samme tid i fjor, og aktørene på børsen venter ytterligere stigning utover sommeren. Informasjonssjef Knut Fjerdingsstad i Statkraft øyner heller ingen prisreduksjon.

- Skal strømprisen synke, må vi gå i regntøy i hele sommer, sier Fjerdingstad.

Den høye strømprisen skyldes økt forbruk av elektrisitet i Norge og lite snø i fjellet. Dessuten påvirkes strømprisen av en sterk etterspørsel etter energi internasjonalt, spesielt av at Kina på grunn av kraftig økonomisk vekst støvsuger verdensmarkedet for kull, opplyser Fjerdingstad.

Flere hogger

Daglig leder Oddvar Espegard i Norsk Ved regner ikke med noe prishopp på ved. Mer enn 3000 vedprodusenter er medlemmer av Norsk Ved.

- Nei, prisen er veldig stabil og følger en normal prisutvikling. Nå er det mye ved på markedet. Flere hogger etter den voldsomme salgsveksten i fjor, da vi hadde en kald vinter og press på strømprisen, sier Espegard til Newswire.

Han anbefaler vedkundene å handle stort, det vil si i storsekk på 1000 eller 1500 liter.

- Da kommer du godt under strømprisen og får en god og varm bolig, sier Espegard.

25 prosent av norske husstander har vedfyring som viktigste oppvarmingskilde. Over 80 prosent har muligheten til å fyre med ved, ifølge Enova.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.