IFI logo
Se flere bilder
Vasker mer uten vann

Foto: Produsenten

Vasker mer uten vann

Stadig mer av husvasken skjer uten såpe og vann. Et klart fremskritt, mener rengjøringsekspertene.

Kjell Magne Kaasa/Newswire

Kjell Magne Kaasa/Newswire
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmenn kjøper nå 700 000 mikrofiberkluter i året, viser tall fra AC Nielsen. På fem år har omsetningen av mikrofiberkluter og mikrofibermopper i dagligvarebutikkene økt med 38 prosent.

- Målt i antall kluter er økningen enda større, siden klutene blir stadig billigere. Nordmenn er for alvor i ferd med å bytte til mikrofiber når de vasker huset, sier Helge Vangen i Jordan, som står for nesten halvparten av det norske mikrofiberklutsalget.

Da mikrofiberklutene kom på midten av 90-tallet, kostet de nærmere hundre kroner stykket. I dag er prisen nede i det halve.

Renere hjem

Teknologisk Institutt holder kurs i renhold for profesjonelle rengjøringsfirmaer og er ikke i tvil om at mer bruk av mikrofiber gjør norske hjem renere.

- Mikrofiberklutene er suverene til å fjerne støv, som er den viktigste delen av vaskejobben. 90 prosent av det som skal fjernes, er tørt støv. Klutens fibrer er så syltynne at de kommer godt nedi underlaget og nærmest skraper skitten ut, sier spesialrådgiver Inger Dahl i Teknologisk Institutt.

Mikrofiberkluter og mikrofibermopper er laget av svært finmasket, kunstig materiale. Et gram skal i teorien kunne strekkes ti kilometer for at det skal kunne kalles mikrofiber.

- Til og med til vinduene holder det med en mikrofiberklut fuktet med rent vann, sier Dahl.

Savner såpelukten

Alle nye kluter på markedet testes av Teknologisk Institutt. De som godkjennes, får et ''TI-fakta''-merke.

Instituttet har også undersøkt hvor mye bedre mikrofiberen fjerner støvet. Etter våtvask med skurefille ligger det omtrent 1,5 prosent støv tilbake. En tørrvask med oljeimpregnert papirklut eller mikrofiber reduserer støvmengden til 0,2 til 0,5 prosent.

- At vask med såpe og vann fortsatt står sterkt, har mye med inngrodde vaner å gjøre. Det skal en del til for å overbevise en som har holdt seg til den klassiske vaskemåten hele livet, om at det aller meste kan fjernes ved tørrvask eller mikrofiberklut vridd opp i rent vann, sier Dahl.

Siden mikrofiberkluten fjerner flekkene og fettet mekanisk og ikke ved hjelp av kjemikalier, blir det heller ingen lukt etter vasken.

- En del vil helst at det skal være såpelukt i rommet etter vasken. Men det som lukter er kun parfyme, med lukt av furunål eller sitron, sier Dahl.

Ikke på laminat

- Grønnsåpe er i grunn ikke noe godt rengjøringsmiddel i det hele tatt, det største bidraget er nok godlukten. Det ser renere ut fordi man har fordelt støvet og skitten mer utover enn før man startet, sier Kristian Owren i Informasjonskontoret for farge og interiør, IFI.

Hovedregelen for gulvvasken er å fjerne det som er tørt med tørt og det som er vått med vått.

- Men du skal uansett være forsiktig med vann og grønnsåpe på laminatgulvene. Vann som renner ned i skjøtene mellom platene vil etter hvert vise seg som mørke striper rundt platene. Du risikerer også at underlaget begynner å svelle og bli skjoldete, sier Owren.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.