IFI logo
Se flere bilder
Værbitt utseende til nye møbler

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Værbitt utseende til nye møbler

Jeg har noen forholdsvis nye møbler i oljet treverk som jeg så gjerne vil gi en gammel look. Jeg ønsker det gråaktige og værbitte utseendet, men er usikker på hvordan jeg skal få det til. Har dere noen tips?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis møblene allerede er behandlet med olje, må du aller først fjerne oljen.  

- Det er viktig å få med seg all oljen, ellers vil den nye behandlingen trekke inn ujevnt og gi et skjoldete resultat. Fjerningen kan enten gjøres med en maling- og lakkfjerner, som Liberon Stripper, eller ved å slipe med et fint sandpapir, forteller Lasse Kristiansen i Alanor.

En maling- og lakkfjerner vil bevare treverkets overflate slik den er i dag. Vær obs på at noen slike produkter må nøytraliseres etterpå med en møbelrens.  Hvis du ønsker å jevne overflaten først, kan du slipe ned bordet med sandpapir. Bruk først korning 80 og deretter 100, for så å vaske med rikelige mengder rødsprit.

Når bordet er rent og tørt, kan du gå på med ny behandling. Det er flere muligheter: Jernvitrol, oljebeis eller vannbeis.

Jernvitriol

Jernvitriol gir et grått utseende som om møblene har stått ute i lange tider, men beskytter ikke treverket på noen måte. Det bryter ned treverkets overflate, og gir derfor ikke en spesielt god overflate til for eksempel et bord eller en stol. Produktet fås kjøpt i pulverform hos fargehandleren, og skal blandes ut i vann. Anvisning står på pakken.

Oljebeis

Oljebeis finnes i mange farger, hvorav flere av dem er i de grå nyansene du er på jakt etter. Det er vanskelig å si nøyaktig hvilken fargekode du bør velge, da dette er en smakssak. Det er bedre at du tar en titt i produsentenes fargekart, og foretar noen oppstrøksprøver under bordet. Oljebeisen påføres med pensel i treverkets lengderetning. Eventuelt kan også en natursvamp benyttes.

- Hvis man får penselstriper i flaten, kan man lage seg en "sudd" (en nylonstrømpe som man lager til en bakk der gniflaten er uten rynker) og gnir over flaten med den etter at beisen har tørket ca ti minutter i romtemperatur, anbefaler Finn Wang i Brynsløkken. 

Vannbeis

Vannbeis finnes også i mange fargenyanser.

- Med denne beisen begynner man med en lysere nyanse enn man først hadde tenkt seg, men påfører heller flere strøk. Når dette har tørket, fjerner man overskytende pigmenter med en halvstiv børste, og avslutter med en lakk eller olje, forteller Wang.  

Vanntynnbare beisprodukter kan ifølge Herdins påføres med enten pensel eller en syntetisk svamp.

Bruk hansker

Når en farger treverk bør man alltid benytte hansker. Disse produktene er ikke farlige å få på huden, men de setter farge som kan være vanskelig å få bort. Så med mindre du ønsker gråbrune skjolder på hendene dine i dagene fremover, er hansker et must. 

Olje eller lakk som toppstrøk

Hvilken av de tre behandlingene du bør velge avhenger av hva slags resultat du ønsker. Fargekartene bør kunne gi deg en god pekepinn, men oppstrøksprøver er alltid en fordel.

Siden ingen av behandlingene nevnt over gir noen slitesterk beskyttelse, er det som regel lurt å gå over flaten med en beskyttende olje eller lakk til slutt, for at møblene får bedre beskyttelse mot søl og flekker.

Mer informasjon

www.alanor.no

www.brynslokken.no

www.herdins.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.