Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Unngå oversvømmelse i ferien

Rundt 10.000 boliger vil bli rammet av en vannskade i juli. Stenger du hovedstoppekranen før du reiser bort, kan du unngå kostbare overraskelser.

  • Unngå oversvømmelse i ferien

    Foto: SINTEF Byggforsk og Gry K. Stimo (portrett)

  • Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret til SINTEF Byggforsk anbefaler å stenge hovedstoppekranen før du reiser.

    Foto:

  • Ikke la dette synet møte deg når du kommer tilbake fra en fortreffelig ferie.

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

De fleste sikrer seg mot innbrudd mens de er bortereist, men glemmer å forhindre at vann kommer på avveie. Bare i juli dette året forventes at rundt 10.000 vannskader oppstår i norske boliger. Heldigvis kan flesteparten av disse kan unngås med noen enkle tiltak.

Gamle rør er utsatt

Som regel skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for brudd. Det beste er å skifte ut disse rørene jo før jo heller, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres. Da er det viktig å være føre var.  

De vannskadene som oppstår i ferien blir ofte omfattende og dermed kostbare. Dette fordi vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages.

– Stenger du derimot hovedstoppekranen før du reiser, kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

En annen god måte å sikre seg på, er å få montert en lekkasjestopper i boligen. 

– En lekkasjestopper kan monteres til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vannutstrømning, opplyser Fiskum.

Husk å rense sluket

Sluket bør renses minst en gang i året, og det er smart å gjøre dette før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp.

– Dersom du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre redusert avrenning og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart, advarer Fiskum.

 

Oppdatert: 17.11.2014  

For mer informasjon:

Vannskadekontorets nettsider har nedlastbare brosjyrer om forebygging av vannskader i hus og hytter.

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]