IFI logo
Se flere bilder
Unngå oversvømmelse i ferien

Foto: SINTEF Byggforsk og Gry K. Stimo (portrett)

Unngå oversvømmelse i ferien

Rundt 10.000 boliger vil bli rammet av en vannskade i juli. Stenger du hovedstoppekranen før du reiser bort, kan du unngå kostbare overraskelser.

Kilde: SINTEF

Kilde: SINTEF
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste sikrer seg mot innbrudd mens de er bortereist, men glemmer å forhindre at vann kommer på avveie. Bare i juli dette året forventes at rundt 10.000 vannskader oppstår i norske boliger. Heldigvis kan flesteparten av disse kan unngås med noen enkle tiltak.

Gamle rør er utsatt

Som regel skyldes skaden lekkasjer fra et skjult vannrør. Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for brudd. Det beste er å skifte ut disse rørene jo før jo heller, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres. Da er det viktig å være føre var.  

De vannskadene som oppstår i ferien blir ofte omfattende og dermed kostbare. Dette fordi vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages.

– Stenger du derimot hovedstoppekranen før du reiser, kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

En annen god måte å sikre seg på, er å få montert en lekkasjestopper i boligen. 

– En lekkasjestopper kan monteres til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vannutstrømning, opplyser Fiskum.

Husk å rense sluket

Sluket bør renses minst en gang i året, og det er smart å gjøre dette før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp.

– Dersom du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre redusert avrenning og vann utover badegulvet. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som fort kan bli kostbart, advarer Fiskum.

 

For mer informasjon:

Vannskadekontorets nettsider har nedlastbare brosjyrer om forebygging av vannskader i hus og hytter.

Finn din nærmeste
Mest lest
Hvordan male fliser?
Gjør det selv

Hvordan male fliser?

Å male fliser er en rask og rimelig måte å forandre på interiøret. Du kan velge blant et stort vell av farger, og skjule uønsket dekor på en enklere måte enn ved å rive og flislegge...

Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Guide til grunning – før maling

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.