IFI logo
Se flere bilder
Unngå legevakten

Foto: Espen Grønli/ifi.no

Unngå legevakten

De fleste ulykker skjer i hjemmet, men noen kan unngåes med litt planlegging. Å snuble på grunn av nivåforskjeller på ulike gulv er ikke morsomt. Med noen praktiske grep kan det unngåes.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange morer seg over sketsjen "Grevinnen og hovmesteren" på tv hver lillejulaften. Hovmesterens "nestenulykker" er morsomme å se på, men ikke så festlig å oppleve selv. 

Nivåforskjeller på gulv i hus eller leiligheter er en vanlig årsak til at mange snubler og skader seg hjemme eller på besøk hos andre. Oftest finner man slike nivåforskjeller i eldre hus, men fortvil ikke. Det finnes mange gode løsninger.  

Skap stor forskjell

Interiørarkitekt Wenche Aurland har flere tips til hva som kan gjøres for å forbedre nivåforskjeller på gulv.

- Det beste er å begrense nivåforskjeller i huset til maks to forskjellige. Da er det viktig at forskjellen på disse nivåene utgjør en virkelig forskjell, minimum 4 cm. Er forskjellen for liten, blir det bare til irritasjon, og i verste fall en kant som man snubler og faller i, sier Aurland.

Ulike materialer

Ofte ønsker man å skape like flater og helhet når man bygger nytt, eller pusser opp. Mellom gulv med nivåforskjeller er det lurt å tenke annerledes.

- Når det gjelder materialer på gulv med ulik høyde, så er det viktig at de ulike gulvene har forskjellige materialer og farge, men ikke mer enn to forskjellige. Kort sagt; ikke prøv å skjule nivåforskjeller med farge og materialer, oppfordrer interiørarkitekten.   

Noen velger å bygge opp ulike gulv i lik høyde.

- Hvis man ønsker å bygge opp det ene gulvet til samme nivå som det andre, så kan er skjøtelist være tingen. Og her gjelder samme regel. Det er bedre å velge to ulike farger og materialer på gulvene, enn å prøve å finne noe som nesten ligner. Stå for ulikhetene, anbefaler Aurland. Da kan du stå og gå stødig på gulvet også

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.