IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Unge bygger funkis i protest

Foto:

Unge bygger funkis i protest

Oslo (NW): Kafégenerasjonen setter preg på stadig flere nabolag. Husleverandørene merker en sterkt økende interesse for funkis-stilen hos yngre huskjøpere.

Kjell Magne Kaasa

Kjell Magne Kaasa
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi ser at det er de nyskapende boligene som vinner terreng, og helst hus som er preget av et funksjonalistisk utseende. Det er unge mennesker, gjerne i bynære områder, som er mest interessert i denne stilen, sier kjedeleder i Mesterhus, Arve Solheim. Andre messedeltakere har registrert det samme.

- De unge er ute etter noe mer spesielt, sier salgssjef Tore Reite Larsen i Hedalm Boliger.

Opprørske 78-ere

Arkitektur- og designhistoriker Espen Johnsen ved Norsk Folkemuseum har forsket på 90-tallsminimalismen. Han mener årsaken ligger i at den internasjonale trenden mot minimalisme nå begynner å gjøre seg gjeldende på nye områder. En reisevant generasjon har hentet inspirasjon fra utlandet og ønsker tydelig, renskåren materialbruk, gjerne i glass og betong. Innvendig foretrekkes det åpne rom.

- De som er mellom 30 og 40 år nå hadde oppveksten sin på 70-tallet. Da hadde vi en materiell vekst som resulterte i at norske hjem ble fylt opp av et stort antall gjenstander. Det vi ser nå er et opprør og en motreaksjon på foreldrenes overfylte hjem, sier Johnsen.

- Ønsket om store flater og færre gjenstander skyldes også ønsket om ro. Jeg tror hjemmet er blitt et viktig tilfluktssted, der man trenger visuell hvile etter en hektisk og flimrende hverdag.

Denne uken er det duket for tidenes største byggevaremesse på Lillestrøm. Utstillerne på Bygg Reis Deg kan melde at funkispreg og rene linjer er tilbake på husmarkedet og på vei inn i boligkatalogene. Det er særlig de yngste husbyggerne som tenker nytt.

På Bygg Reis Deg vil trenden gjenspeiles i mange av de utstilte husmodellene: Utradisjonelle fasader av mur og tre i kombinasjon, skråtak som ikke møtes i mønet, store innendørs romløsninger med flyttbare vegger, vinduer i uvante størrelser og med overraskende plasseringer.

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Bjørg Owren  | 
Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Bjørg Owren  | 
Denne fargen velger du på maling i 2022
Innendørs

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det...

Bjørg Owren  | 
Hardvoksolje – oljen som blir som en lakk
Innendørs

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate....

Chera Westman  | 
Godt følge til brunt
Innendørs

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Bjørg Owren  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.