Kategorier

Meny

Konto

Unge bygger funkis i protest

Oslo (NW): Kafégenerasjonen setter preg på stadig flere nabolag. Husleverandørene merker en sterkt økende interesse for funkis-stilen hos yngre huskjøpere.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Unge bygger funkis i protest

Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi ser at det er de nyskapende boligene som vinner terreng, og helst hus som er preget av et funksjonalistisk utseende. Det er unge mennesker, gjerne i bynære områder, som er mest interessert i denne stilen, sier kjedeleder i Mesterhus, Arve Solheim. Andre messedeltakere har registrert det samme.

- De unge er ute etter noe mer spesielt, sier salgssjef Tore Reite Larsen i Hedalm Boliger.

Opprørske 78-ere

Arkitektur- og designhistoriker Espen Johnsen ved Norsk Folkemuseum har forsket på 90-tallsminimalismen. Han mener årsaken ligger i at den internasjonale trenden mot minimalisme nå begynner å gjøre seg gjeldende på nye områder. En reisevant generasjon har hentet inspirasjon fra utlandet og ønsker tydelig, renskåren materialbruk, gjerne i glass og betong. Innvendig foretrekkes det åpne rom.

- De som er mellom 30 og 40 år nå hadde oppveksten sin på 70-tallet. Da hadde vi en materiell vekst som resulterte i at norske hjem ble fylt opp av et stort antall gjenstander. Det vi ser nå er et opprør og en motreaksjon på foreldrenes overfylte hjem, sier Johnsen.

- Ønsket om store flater og færre gjenstander skyldes også ønsket om ro. Jeg tror hjemmet er blitt et viktig tilfluktssted, der man trenger visuell hvile etter en hektisk og flimrende hverdag.

Denne uken er det duket for tidenes største byggevaremesse på Lillestrøm. Utstillerne på Bygg Reis Deg kan melde at funkispreg og rene linjer er tilbake på husmarkedet og på vei inn i boligkatalogene. Det er særlig de yngste husbyggerne som tenker nytt.

På Bygg Reis Deg vil trenden gjenspeiles i mange av de utstilte husmodellene: Utradisjonelle fasader av mur og tre i kombinasjon, skråtak som ikke møtes i mønet, store innendørs romløsninger med flyttbare vegger, vinduer i uvante størrelser og med overraskende plasseringer.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]