IFI logo
Se flere bilder
Trendy teglvegg med slemming

Foto: Chera Westman/ifi.no

Trendy teglvegg med slemming

Den røffe industrilooken blir stadig mer populær - og mange ønsker seg rustikke teglvegger der steinen bare delvis skjules. Gjemt og glemt bak mange pussede og malte vegger kan det finnes en gammal teglmur! Slik kan den fremheves med slemming.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bak lag på lag med puss og maling kan det finnes en vakker teglvegg. I gamle bygårder ble bærevegger og skillevegger mellom ulike leiligheter ofte murt med teglstein og dekket med murpuss og maling. Teglsteinen var ofte rødbrun, ujevn i fargen og kanskje litt skadd. Det var jo ikke så nøye, den skulle jo ikke synes allikevel!

I dag er slike gamle, halvskadde vegger siste skrik, og slike miljøer vises stadig oftere i de fjonge interiørbladene. Men hvordan kan vanlige folk gi boligen det rette industripreget?

Her viser vi en enkel måte å lage røffe vegger med industrilook:

Slik lages industristilen:

Den som er så heldig å bo i en gammel bygård og vil finne ut om det inne i noen av veggene finnes tegl, bør ta frem boremaskinen og et fint betongbor. Et skjult sted drilles et lite hull, og er borestøvet oransjerødt et lite stykke inn i veggen, er den laget av tegl. Hvis ikke, kan det være lurt å prøve en gang til et annet sted - boret kan jo ha truffet en fug første gangen.

1.

Kakk forsiktig ned gammel puss og maling. Beskytt gulvet med en tykk melkepapp eller vanntett malerfilt slik at det ikke skades.

2.

Fjern alt løstsittende materiale og avstøv veggen.

3.

Fukt teglet med vann slik at det trekker jevnt. Bruk en bred beispensel eller myk gresskost og en bøtte med vann.

4.

Bland til en sementholdig mørtel, dekorpuss eller slemming i henhold til anvisninger på sekken. Blandingen skal være lett å stryke, men skal ikke renne. Produktene finnes i ulike grå og hvite farger, og kan tilsettes enkelte fargepigmenter. Mørtelproduktene inneholder sement og kalk og kan virke etsende på hud. Bruk derfor hansker, støvmaske og briller der det er fare for sprut.

5.

Påfør med beispensel eller gresskost, og arbeid godt inn i overflaten til slemmingen akkurat dekker overflaten. Fukt kosten med vann innimellom for enklere påføring.

6.

I fuktig tilstand kan overskytende slemming fjernes ved skraping, og mer påføres til ønsket dekk. Når overflaten er passe tørr, skures den ut (såkalt sekkeskuring) med et mykt skumgummibrett (filtbrett), eller som i gamle dager en striesekk eller en tøyfille. Skyll innimellom i en bøtte vann. Skuringen skal utføres ovenifra og nedover i hele seksjoner. Avgrens overflaten vertikalt, aldri horisontalt. Arbeid til du oppnår ønsket utseende. La gjerne både forbandets mønstre og enkelte teglstein tre frem og la steinens farge stedvis lyse igjennom, for å gjøre veggflaten levende.

7.

La tørke minst over natten.

8.

Påfør Flügger Facade Primer (eller et tilsvarende produkt) i ett strøk. Påfør med pensel, kost eller rull vått-i-vått til overflaten er jevnt mettet. Det er viktig å påføre en passende lagtykkelse slik at underlaget er mettet, men ikke er blankt etter tørking. Behandlingen er viktig fordi den binder støv, forsterker overflaten, gjør den vaskbar samt vannavvisende samtidig som den er diffusjonsåpen.

9.

Flügger Facade Primer er støvtørr etter 1 time og kan hvis ønskelig overmales etter seks timer.

Industrilook med betong

Den som bygger nytt hus eller flytter inn i en nybygd blokkleilighet kan skape seg en røff industristil med naken betong. Men da gjelder det at betongen ikke blir malt eller behandlet i forkant, fordi da er det ikke mulig å tilbakeføre den med godt resultat.

Si fra til utbygger/entreprenør i god tid om at du ikke ønsker behandling på betongen, slik at de kan ta hensyn til det allerede ved forskaling og støping. I etterkant pusses veggen lett over og settes inn med klar Flügger Betongsealer (eller et tilvarende produkt). Behandlingen binder støv, og gir en mer vaskbar overflate som fortsatt er matt og usynlig. Produktet påføres i ett strøk med rull eller pensel.

Industrilook uten tegl

Den som har platevegger eller malt betong kan lage seg en teglvegg å slemme. Flisbutikkene selger dekortegl som kan settes opp på platevegger, betongvegger og lignende. Følg deretter den samme fremgangsmåten som nevnt over.

Mer lettvint er å bruke fototapet. Ta et bilde av en røff vegg du liker, og last den opp til en fototapetprodusent på Internett, f.eks. mrperswall.no. På nett stedet betongvegg.no finnes også mange flotte ferdige fototapeter med industrilook.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.