IFI logo
Se flere bilder
Trendy med gråslitt beis

Foto: Kristian Owren/ifi.no Utførelse

Trendy med gråslitt beis

Det er både enkelt og morsomt å beise, og forvandlingen blir total med liten arbeidsinnsats. Her får en ny krakk et gammelt og tidsriktig utseende.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Krakken var grei nok som den var, men den ubehandlede overflaten passet ikke helt inn i det øvrige interiøret. For å skape helhet ble den beiset i en grå farge før den fikk en slitesterk oljebehandling.

Slik gjør du

1. RENGJØRING

Treverket må være helt rent og tørt før behandling. Har møbelet vært i bruk er en møbelrens eller trerens egnet til å rengjøre. Er møbelet tidligere lakkert eller beiset kan treet slipes rent.

2. VANNBEISING OG SLIPING

Når treverket blir utsatt for fuktighet, reiser fibrene i treverket seg. Om man beiser rett på treverket, vil beisen føre til fiberreisning, og du får en rufsete og grov overflate som ikke kan fjernes uten å ta bort fargen. For å unngå dette kan man stryke litt vann over overflaten med en svamp og la det tørke før man pusser lett. Slipepapir med korning 180 er passende. Fjern slipestøvet.

3. BEIS

Beisen påføres i fiberretningen med en pensel eller svamp. La beisen trekke inn etter produsentens anvisninger, og tørk deretter bort overflødig beis med en svamp eller lofri klut.

4. POLÉR LETT

Når beisen er helt tørr (les bruksanvisningen på boksen), gå lett over overflaten med stålull nr. 0000 eller slipepapir i korning 180. Dette skal ikke fjerne fargen, men gjøres så forsiktig at det bare gjør flaten litt glattere.

5. ETTERBEHANDLING

Beis er kun en farge og gir ingen beskyttelse. Derfor må treverket etterbehandles med olje eller lakk for å gi krakken et slitesjikt, samt at det gir fargen en flottere lød. Vi benyttet en voksolje som ble påført med fille. Oljen fikk trekke inn i 30 minutter før overskytende olje ble fjernet. Deretter tørket krakken i 12 timer, før overflaten ble polert blank med stålull nr. 0000. Følg produsentens anvisninger.

Husk!

Beis og olje basert på løsemidler er brannfarlige. Filler, pensler og lignende som benyttes til denne jobben er derfor selvantennelige. Legg verktøyet og fillene i vann, så er du sikret at det ikke antenner. Både resterende produkter og verktøy skal håndteres som spesialavfall.

Mer informasjon

www.herdins.no

Dette ble brukt
  • Oljebeis i farge 904 Jernvitriol - HERDINS
  • Voksolje - HERDINS
  • Krakk: IKEA
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.