IFI logo
Se flere bilder
Test fargen før du maler!

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Test fargen før du maler!

Fargen du ser i fargekartet kommer ikke til å se lik ut på stueveggen din! Tester du fargen før du maler, slipper du å ergre deg over feil nyanse i etterkant.

Åshild Tyssen Nyhus

Åshild Tyssen Nyhus
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lys og andre farger i rommet kommer til å spille inn på hvordan du opplever fargen. En lys og fin farge kan plutselig bli rosa, eller en dus blåfarge bli helt sjokkblå når den kommer opp på veggen. Mange har nok opplevd en viss skuffelse når malingen kommer opp på veggen. Men hvorfor risikere denne skuffelsen når noen enkle hjelpemidler kan hjelpe deg til å velge den fargen som blir best på veggen din?

Mange gjør feil

Malermester Gunnar Rønningen hos Mesterfarge Kongsvinger kan bekrefte at det er et stort problem at folk velger feil farge. Han forteller at folk ofte kommer tilbake og sier at fargen ble helt feil på veggen hjemme.

- Fargen på prøvene er jo fotografert, så det er jo nødt til å bli feil når den kommer opp på veggen i et annet lys, sier han.

Han forteller også at mange ikke tenker på at ulik glansgrad kan gi forskjellig inntrykk av fargene, og anbefaler derfor sine kunder å teste fargen før de kjøper inn maling.

Prøveboks

Mange fargehandlere selger små prøvebokser med maling, som inneholder akkurat nok maling til å få et inntrykk av fargen på veggen.

Tape et stort, hvitt papir på veggen, og gjør testmalingen på dette papiret. Ved å gjøre dette slipper du å legge for mange strøk med maling direkte på veggen, samtidig som du ser fargen i riktig lys.

Ferdige oppstrøk

Ferdige oppstrøk av maling på tapet, papir eller lignende er også en meget god løsning. Mange butikker har ferdigmalte flater med maling for hjemlån i sine butikker. På den måten kan du se hvordan fargen oppfører seg hjemme hos deg - uten å måtte testmale selv!

- Det er mange flere som benytter seg av dette tilbudet enn de som kjøper prøveboks. Årsaken er nok at folk har for dårlig tid, og mange er altfor stressa til å prøvemale selv, forteller Rønningen.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.