IFI logo
Se flere bilder
Ta initiativ til å male huset nå

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Ta initiativ til å male huset nå

I de aller fleste husholdninger her til lands er det mannen som tar initiativ til å male huset utvendig. Men uavhengig av kjønn, har du planer om å male huset i sommer bør du begynne å planlegge omgående. Spesielt om du tenker å få andre til å gjøre jobben.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Prognosesenteret er menn over 46 år de som er raskest til å planlegge å pusse opp huset utvendig. I de yngre aldersgrupper øker kvinner sin involvering, både alene og i samarbeid med mannen, skjønt menn har et knapt forsprang også her. Men uansett hvem som skal ta initiativ til jobben i din husstand bør dere handle raskt. De siste dagers strålende sol er vel et godt tegn på at sommeren er på vei med stormskritt, og har du planer om å få andre til å gjøre malejobben har du ikke god tid.

Ta initiativ - raskt!

- Mange malerfirmaer begynner allerede å bli oppbooket, forteller malermester Jens Petter Lunde, og oppfordrer alle med oppussingsplaner til handle omgående.

Det er viktig å huske på at de beste malerfirmaene fullbookes først, så det gjelder å være tidlig ute om du vil ha profesjonelle til å gjøre jobben. Hvis du drøyer for lenge kan du risikere å ikke få gode malere til å gjøre jobben, og du må utsette til neste år (om du ikke tar det selv da).

Hent inn flere tilbud

Hent gjerne inn tilbud fra flere malerfirmaer. Vi anbefaler deg å kontakte tre stykker for å få et godt sammenlikningsgrunnlag. I tillegg til å se på pris bør du sammenlikne hva slags jobb de vil gjøre og hvilken type maling de vil benytte. Med dagens fine produkter vil man ved å velge de riktige malingene kunne forlenge oppussingsintervallene, så det er viktig at det benyttes produkter av god kvalitet.

Reis på ferie

Det er på ingen måte en dum idé å reise på ferie mens malingsarbeidet pågår hjemme. Jens Petter Lunde ser heller ikke noe problem med dette.

- Folk kan absolutt føle seg trygge om de bruker et malermesterfirma tilknyttet det stedlige laug, sier Lunde, og legger til at det heller ikke er noe problem å gi malermesterne nøkkelen til huset.

Det kan settes opp en brakke i hagen eller malerne kan for eksempel få tilgang til et rom i kjelleren i malerperioden. Det vil alltid være en viss risiko for å komme borti tyver og kjeltringer når man reiser bort for sommeren. Men å benytte et firma som er godkjent for ansvarsrett er den beste garanti man kan få, og du kan reise på ferie med god samvittighet.

 

Svart arbeid

Om du er fristet til å benytte deg av svart arbeid for å spare noen kroner bør du være oppmerksom på at du står ansvarlig for ufaglærte personer som henger på veggen din og maler dersom det er høyere enn fem meter. Om vedkommende skulle falle ned fra stigen er det med andre ord ditt ansvar. I tillegg foreligger påbud om lift og stillas i visse høyder, noe du ikke er garantert at ufaglærte følger.

Skulle du være misfornøyd med jobben som gjøres har du ved å bruke godkjente malermestere alltid en klagemulighet. Dette gjelder ikke om jobben er gjort svart. Vi anbefaler derfor alle å isteden bruke noen kroner ekstra, både for å ha loven på sin side og for å sikre seg at jobben blir gjort skikkelig.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.