IFI logo
Se flere bilder
Male huset selv i sommer?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Male huset selv i sommer?

Nå er endelig sommeren her igjen! Om du går med planer om å male huset ditt i år bør du begynne å planlegge allerede nå.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du planer om å male huset selv er det en del ting du bør begynne å planlegge. Selv om sommeren bare så vidt har kommet over oss, bør du starte allerede nå. Sommeren har som kjent en tendens til å forsvinne igjen så altfor raskt. Det er flere valg og en del forarbeid som må gjøres før du kan begynne selve malingen.

Fargevalg

Det kan være greit å være tidlig ute og planlegge for eksempel hvilken farge du ønsker til huset ditt. Ta gjerne en liten prøve på en flekk på huset ditt. Fargene har en tendens til å se litt annerledes ut på veggen enn de gjorde på lappen i butikken.

En undersøkelse foretatt av Beckers viser at vi nordmenn er mest opptatt av hus og natur i omgivelsene når vi velger farge til huset. Dette i motsetning til svenskene som stort sett maler huset i samme farge som det var før, og danskene som lar trender styre sitt fargevalg. På ifi.no kan du finne masse tips om farger som kan hjelpe deg i ditt fargevalg.

Når kan jeg begynne?

Du kan starte arbeidet allerede nå! Normalt kan man begynne malingsarbeidet i midten av april, men den lange vinteren vi har hatt i år vil kunne forskyve dette tidspunktet noe. Men så lenge det er plussgrader og veggen er frisk er det ingenting i veien for at man kan begynne forarbeidet med for eksempel vask. Etter et par dager i solen vil det da være tørt nok til å fortsette arbeidet.

Sjekk værmeldingen

- Ideelt malevær er overskyet, 16 grader og uten regn, forteller malermester Jens Petter Lunde i Jens Petter Lunde AS

Men han legger til at det går greit å male når det er sol og, så lenge du holder deg unna solveggen. Temperaturmessig går det greit helt ned til ca 8 grader, og det går fint med oppimot 22-23 grader så lenge du står i skyggen. Tåke og fuktig luft derimot er ikke gunstig når du skal gjøre malingsjobben.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.