IFI logo
Se flere bilder
Male huset selv i sommer?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Male huset selv i sommer?

Nå er endelig sommeren her igjen! Om du går med planer om å male huset ditt i år bør du begynne å planlegge allerede nå.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du planer om å male huset selv er det en del ting du bør begynne å planlegge. Selv om sommeren bare så vidt har kommet over oss, bør du starte allerede nå. Sommeren har som kjent en tendens til å forsvinne igjen så altfor raskt. Det er flere valg og en del forarbeid som må gjøres før du kan begynne selve malingen.

Fargevalg

Det kan være greit å være tidlig ute og planlegge for eksempel hvilken farge du ønsker til huset ditt. Ta gjerne en liten prøve på en flekk på huset ditt. Fargene har en tendens til å se litt annerledes ut på veggen enn de gjorde på lappen i butikken.

En undersøkelse foretatt av Beckers viser at vi nordmenn er mest opptatt av hus og natur i omgivelsene når vi velger farge til huset. Dette i motsetning til svenskene som stort sett maler huset i samme farge som det var før, og danskene som lar trender styre sitt fargevalg. På ifi.no kan du finne masse tips om farger som kan hjelpe deg i ditt fargevalg.

Når kan jeg begynne?

Du kan starte arbeidet allerede nå! Normalt kan man begynne malingsarbeidet i midten av april, men den lange vinteren vi har hatt i år vil kunne forskyve dette tidspunktet noe. Men så lenge det er plussgrader og veggen er frisk er det ingenting i veien for at man kan begynne forarbeidet med for eksempel vask. Etter et par dager i solen vil det da være tørt nok til å fortsette arbeidet.

Sjekk værmeldingen

- Ideelt malevær er overskyet, 16 grader og uten regn, forteller malermester Jens Petter Lunde i Jens Petter Lunde AS

Men han legger til at det går greit å male når det er sol og, så lenge du holder deg unna solveggen. Temperaturmessig går det greit helt ned til ca 8 grader, og det går fint med oppimot 22-23 grader så lenge du står i skyggen. Tåke og fuktig luft derimot er ikke gunstig når du skal gjøre malingsjobben.

Finn din nærmeste
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.