IFI logo
Se flere bilder
Strøkent kjøkken med spray

Foto:

Strøkent kjøkken med spray

Er du er lei den gamle kjøkkeninnredningen, men kjøkkenet for øvrig er i fin stand? Det er ikke nødvendig å bytte hele innredningen for å få variasjon. Du kan du få et strøkent resultat som ser ut som nytt kun ved hjelp av spraylakkering.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan virke surt å bytte ut hele innredningen dersom alt fungerer som det skal og kjøkkenet er godt bevart. Ønsker du litt variasjon finnes det alternativer. Ved å lakkere om kjøkkeninnredningen og bytte noen knotter får du et resultat som gir inntrykk av å være nytt, og et kjøkken i akkurat den fargenyansen du ønsker deg.

Flere selskap har spesialisert seg på å sprøytelakkere kjøkkeninnredninger. Å sette bort arbeidet gir en garanti for god utført jobb. Ved å benytte seg av håndverkerne får du flyttet deler av oppussingen ut av huset og du vil få langt større spillerom dersom veggene på kjøkkenet skal males samtidig.

Jevnt resultat

Ved å spraye om kjøkkenet blir resultatet i de aller fleste tilfeller som om kjøkkenet er helt nytt. Malingen blir påført så jevnt som overhodet er mulig, og man vil ikke få "mønster" i malingen som følge av bruk av pensel. Malermester Tore Rønningen i Malermester M. Bratfoss AS forteller at dem kan man velge fritt blant NCS S og RAL-farger, samtidig som spesialfarger kan lages etter prøver. Alt males i halvblank eller mattere. Han sier at de har valgt å gå bort fra høyglans fordi disse produktene medfører statisk ladning av flatene som gjør det nærmest umulig å lakke støvfritt. Selv mikroskopiske støvkorn blir meget synlige i blank lakk og vil ødelegge utseende på en ellers strøken front.

Mange typer underlag

Sprøytemaling kan gjøres på de aller fleste typer underlag. Det ideelle utgangspunktet for denne behandlingen er ny eller tidligere fabrikkmalt MDF, stabile trematerialer og en del laminater. Furu fyllingsdører er ustabile og uforutsigbare når det gjelder bevegelse mellom fylling og ramme som kan føre til sprekker i innvendig hjørne. Måten den aktuelle døren er konstruert på spiller også inn her. Det jobbes med å finne en best mulig løsning på dette problemet.

Begrensningen på underlaget ligger gjerne i kvaliteten på innredningen som skal spraylakkes. Problemområder kan være vannskader, gammel finér, tidligere linoljebehandlinger og heft mellom malingslagene på tidligere "amatøroppussede" flater. Om du er i tvil om din innredning er i god nok stand kan du forhøre deg med en fagmann på emnet.

Overkommelige priser

Alle jobber vil bli priset individuelt på grunnlag av materialenes standard og mengde. Prisen reduseres per enhet når man skal ha mange enheter pusset opp grunnet større startsomkostninger. Det er derfor vanskelig å kunne gi et generelt priseksempel, ettersom priser kan variere fra alt mellom noen få tusenlapper og opptil 15 000 kroner for et "alminnelig" kjøkken. Uansett vil dette i de aller fleste tilfeller være en langt hyggeligere pris enn om man skifter ut hele innredningen, noe som vil føre med seg betydeligere omkostninger.

Prøv billakkereren!

Deco Spray holder til i Osloområdet, men det finnes mange alternativer også for deg rundt om i landet. Om det ikke er noen som har spesialisert seg på dette i ditt nærområde finnes det mange billakkeringsverksteder som tar slike oppdrag. Vi har ringt noen tilfeldige billakkerere rundt om i landet, og de var alle positive til slike jobber.

For eksempel kan Spray Billakkering i Trondheim fortelle at de har tatt mange slike oppdrag. Folk kan da levere delene som de er, og verkstedet tar hele jobben med vask, slip og lakkering. De benytter samme type lakk som kjøkkenleverandørene, og man får dermed et resultat lik nytt. Også Åsane Billakkering forteller at de tar oppdrag som dette om kapasiteten tilsier det. Dersom kunden selv foretar nedsliping av skapdørene før levering vil man få en lavere pris på arbeidet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.