Norsk Akustikksenter annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
For gårdeier

Stell pent med grunnmuren

  •  
  •  
Det er viktig å vite hva slags mur man har før man maler.   Bilder av: Kristian Owren/ifi.no
Grunnmuren får tøff behandling, og fuktighet er ofte årsaken til skader på mur.

Grunnmuren er ekstra utsatt og bør derfor regelmessig kontrolleres for sprekkdannelser hvor vannet kan trenge inn.

Grunnmursplater beskytter utsiden

Å tilrettelegge terrenget slik at vann ikke renner mot grunnmuren er et viktig tiltak for å hindre tilførsel av fukt. Selvfølgelig skal grunnmuren være minst mulig i kontakt med jorda. For eksempel kan en grunnmursplate beskytte grunnmuren på utsiden. Dreneringen må også lede vannet bort fra grunnmuren og fyllmassen nærmest huset må være porøs slik at vannet kommer ned i dreneringen og kan renne bort fra huset. Vannet fra nedløpsrørene må også transporteres bort fra grunnmuren. Det kan gjøres ved å lede det inn i dreneringsavløpet eller ved andre tiltak på overflaten.

Fuktighet og skyggefulle steder

Trær og busker er vakkert, men de kan skade en grunnmur og bør derfor ikke plantes for nært inntil den. En ting er at de kan skape fuktige og skyggefulle steder som gjør veggen utsatt for alge- og soppvekst. Men også under bakken kan det skje ting. Røttene fra trær og busker vil søke etter vann. Noen vil også trenge seg inn i den minste sprekk og kan ødelegge en grunnmur fullstendig

Sterke rotsystemer

Enkelte planter og trær er direkte fiender av alt som ligner en mur – selv om de er plassert i relativt trygg avstand fra veggen. For eksempel har mange popler sterke rotsystemer og vil kunne gjøre stor skade selv om de står i det du trodde var trygg avstand fra grunnmuren. Snakk med en gartner om rotsystemet til plantene før du planter dem. Drensledningene er også utsatt for rotsystemer og kan bli fullstendig tettet av røtter. Det vil igjen føre til at dreneringssystemet settes ut av spill med det resultat at belastningen på grunnmuren øker.

God forebygging av skader

Den synlige delen av grunnmuren må regelmessig gjøres ren for å beholde sin tekniske kvalitet. Høytrykksvasking med et egnet vaskemiddel er god forebygging av skader på grunnmuren. Samtidig avdekkes skader som ofte skjules av skitt. Rengjøring er særlig viktig før ny maling. Malermesteren kan gjøre en vurdering av grunnmuren og anbefale ulike tiltak.

Les også Viktig med riktig maling på mur

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer For gårdeier

Beckers annons

Nyeste artikler