IFI logo
Se flere bilder
Sponplatene sprekker under strien

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Sponplatene sprekker under strien

Vi har et fem år gammelt hus hvor veggene er av malte sponplater. Dette hadde sprukket litt opp i skjøtene, så vi sparklet det jevnt, la på en strie og malte et av rommene for et par måneder siden. Men nå har det begynt å sprekke opp igjen. Hvorfor? Vi har planer om å legge strie flere rom også, hvordan unngå sprekker her?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Grunnen til at dette sprekker er antakelig at sponplatene ikke er limt sammen i skjøtene, sier Fred-Erik Syversen hos Casco.

Siden spon er et levende materiale, vil det bevege seg i takt med fukt- og temperaturendringer i huset. Og når platene ikke limes sammen i skjøtene blir det ofte problemer med at det sprekker opp.

Ifølge Syversen har du to valg for å rette opp skaden: enten kan du legge fibertapet og håpe på at det holder, eller du kan montere nye veggplater på utsiden.

- Fibertapet er mye mer føyelig enn strie, og sannsynligheten er større for at dette holder seg. Men noen garanti for at det ikke sprekker har man dessverre ikke, forteller han.

Alternativt kan man montere en rehabiliteringsgips oppå sponplatene. Gips er et dødt materiale som ikke vil sprekke opp i skjøtene på samme måte som spon. Dette er den absolutt sikreste og mest varige fremgangsmåten, men er også en del mer jobb.

Mer informasjon

www.casco.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.