IFI logo
Se flere bilder
Sort og hvitt i morgendagens møbeltekstiler

Foto: Chera Westman/ifi.no

Sort og hvitt i morgendagens møbeltekstiler

Sort, grått og hvitt vil være møbeltekstilenes basisfarger i årene som kommer. I dag går det mest i jordfarger som beige og brunt. De ensfargete møblene hottes opp med noen få fargeklatter i pynteputer eller i stoffet i ryggen.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

      

- I dag går møbeltekstilene mest i beige og brunt, men sort, grått og hvitt vil ta teten i årene som kommer, forteller Jan F. Sveen i Interiøragenturer J. Sveen.

Selskapet forsyner mange av de norske møbelfabrikkene på Møre med stoff til sofaer, lenestoler og krakker.

- Norske møbelfabrikker følger godt med og er oppdaterte på trender. I mange tilfeller er de langt foran de svenske og danske møbelfabrikkene. Men moten veksler ikke like raskt når det gjelder møbeltekstiler som klær, sier han.

Flere krav

Men trender går ikke bare på farger - det blir etter hvert stilt flere krav til stoffene. Stoffet skal kunne vaskes, være økologisk godkjent og ikke inneholde farlige kjemikalier som brannhemmere eller andre giftige substanser.

Per i dag er møbeltekstilene oftest ensfargete, men alle kolleksjoner innholder et stoff med en form for striper. Som supplement til jordfargene blir det brukt en del dype grønne toner, terracotta, lilla, fiolett og aubergine - gjerne som fargeklatter i pynteputer eller som noen få striper i ryggstoffet. Det blir også brukt mørk turkis, nesten petroleumsblått, som kontrastfarge i blomstermønstre.

Stoff med glans

- Rødt er også på vei tilbake igjen. Men det er ikke den samme klarrøde nyansen som blir brukt på kontinentet. I Norge foretrekker vi burgunderrødt, sier han og forteller at de kulturelle forskjellene mellom Norge og Syd-Europa er store.

- For eksempel har oransje lenge vært en trend i Europa, men den fargen har aldri slått an i Norge.

Materialene går mer mot velur og velurliknende stoffer. Gjerne med innlagte shine-effekter som gir en ekstra dimensjon til stoffet.

- Det myke kommer tilbake, sier Jan F. Sveen.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.