IFI logo
Se flere bilder
Slik bor vi om hundre år

Foto:

Slik bor vi om hundre år

Barnebarna våre kommer til å bo under vann og oppe i trærne, skal vi tro norske arkitektstudenter.

Kjell Magne Kaasa

Kjell Magne Kaasa
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvordan vil boligene i Norge se ut om hundre år? Norske arkitektstudenter tegner nå forslag til hvordan nordmenn vil bo i 2105. De beste forslagene blir vist på byggmessen Bygg Reis Deg i slutten av september.

- Vi ønsker å fremelske kreativitet blant unge, norske arkitekter. Vi har satt tidspunktet til hundre år fram i tid slik at de kan løsrive seg fra dagens lover og regler innen arkitektur, sier prosjektleder for konkurransen, administrerende direktør Harald Eriksen i Norges Praktiserende Arkitekter.

- Det er fint for morgendagens arkitekter å bryne seg på grensene. Og gå over dem i blant, sier han.

Dramatikk

Forslagene strømmer nå inn til en fagtung jury. De unge arkitektene ser for seg flere scenarioer som utgangspunkt for boligløsningene.

- Noen har som utgangspunkt at vi kommer til å bo mye tettere enn i dag, og har tegnet plassbesparende eneboliger i lappeteppestrukturer. Andre ser for seg det motsatte, at nye og superraske transportformer gjør at vi kan bo svært desentralisert. Også oppe i trærne, sier konkurransesekretær Per Rygh i Norske Arkitekters Landsforbund.

Flere tenker seg svært dramatiske endringer.

- Vi har fått inn forslag på boligløsninger under vann, som en nødvendig følge av store miljøødeleggelser. Noen forslag er tegnet ut fra forutsetningen om at det vil være betydelig mindre tilgang på energi. Enkelte av boligene bruker nesten ikke strøm, sier Rygh.

Hus på ben som beveger seg, hus av levende materialer som vokser og dør, og hus av helt nye superlette materialer er også med i konkurransen.

Kronprinsen overvåker

Vinneren kåres under åpningen av byggmessen Bygg Reis Deg i Lillestrøm 27. september, der også kronprins Haakon vil være tilstede. En samlet norsk byggebransje står bak en samlet premiepott på 80 000 kroner.

De beste forslagene vil bli stilt ut for publikummerne under hele Bygg Reis Deg.

- Vi gleder oss til å se visjonene for byggebransjen for de neste hundre årene. Forslagene blir å se i hall D, der vi også lager en spennende presentasjon av byggenæringen gjennom de siste hundre årene, sier messegeneral Halvard Gavelstad.

Bygg Reis Deg, som er Nordens største byggmesse, jubilerer også selv i unionsåret. Det er femti år siden den første messen ble arrangert.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.