IFI logo
Se flere bilder
Skipsgulv - kan det slipes eller males?

Foto: Alfort & Cronholm (illustrasjonsfoto)

Skipsgulv - kan det slipes eller males?

Vi har et mørkt skipsgulv med gumminater. Er det mulig å slipe på denne type gulv? Vi er skeptiske til for mye støv, men det er vel uunngåelig? Eller kan vi male eller lysne gulvet uten å måtte slipe det ned?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Alle nater er slipbare, så det er helt uproblamtisk å slipe gulvet, sier Svein Erik Haland, innehaver av Haland Parkett og Trappesliping, som holder til i Østfold.

Støv i huset etter gulvsliping er dog mer eller mindre uunngåelig – i alle fall om du planlegger å gjøre jobben selv. Det finnes effektive proffprodukter som er helt støvfrie, men disse er ikke for privatpersoner.

- Vi har helt støvfrie slipemaskiner, som samler støvet i en beholder ute fremfor i pose inne. Dette gir en helt støvfri slipeprosess. Men dette er store og kostbare maskiner, så det er dessverre ikke mange firmaer i Norge som sitter på slike maskiner, kanskje bare et titalls gulvsliperfirmaer, sier Haland.

Hvis du ønsker å komme i kontakt med et firma som har denne type maskiner tilgjengelig i nærheten av ditt bosted, kan helt sikkert Norges Parkettsliperforbund bistå med kontaktinformasjon.

Ellers er det gode tildekkingsprodukter som gjelder, for å begrense støvet i å virvle rundt i huset.

Ny lakk eller olje

Når gulvet er slipt, kan du påføre ny lakk eller olje.

Opp gjennom årene har det vært brukt en del forskjellige typer nater i slipsgulvene. Noen av disse fungerer dårlig med enkelte lakker.

- Vi har vært borti tilfeller der lakken ikke har tørket ordentlig på natene, og anbefaler derfor alltid at man tar en prøve av sliping og lakk på et sted der det ikke er synlig. Er det tørt og greit innen 24 timer, kan man ta resten av gulvet. Hvis ikke, bør man teste med en annen type lakk, sier Haland.

Per Lund Nielsen, sjef for teknisk service hos Scanox, som blant annet er store med sine TreStjerner-produkter til gulv, anbefaler vanntynnbare lakker når det er nater i gulvet.

- Vanntynnbare lakkprodukter fungerer best på denne type underlag, sier han.

Vil du har en oljet overflate på gulvet, er fremgangsmåten følgende. 

- Det er fullt mulig og olje nedslipte skipsgulv med Trestjerner Gulvolje. Når man oljer et gulv legges oljen på gulvet for å trekke ned i treverket. Deretter skal all overskytende olje tørkes av gulvet. På natene vil oljen da tørkes helt bort, det vil altså ikke ligge igjen olje på natemassen, forklarer Nielsen.

Grunning og maling

Ønsker du å unngå sliping, er maling et godt alternativ for å lysne gulvet. Maling på skipsgulvet er nemlig fullt mulig, men også her gjelder det å teste behandlingen først. Gummien er fet, så det er viktig å sikre at grunning og maling vil feste.

- Sett en prøve på ti cm først. Enten så fester det, eller så fester det ikke – det ser man raskt, sier Per Lund Nielsen.

Med intakte, lyse treslag kan man male rett på etter at gulvet er grundig renset. Dersom gulvet er av eksotiske treverk, er det lurt å bruke en grunning for sperring og isolering først, fordi fete stoffer i denne type treslag kan misfarge malingen dersom det males rett på. 

- Jeg vil anbefale å rense grundig med TreStjerner Gulvrens, for deretter å påføre grunning med sperring og isolering, før man legger toppstrøket med TreStjerner Gulvmaling dersom gulvet er av et eksotisk treslag, råder Nielsen. 

Mer informasjon

www.trestjerner.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.