Kategorier

Meny

Konto

Ruter på kjøkkengulvet

-Mønster på gulvet kan være den lille forskjellen som skal til for å gi et litt for stramt og sterilt kjøkken personlig karakter, sier interiørdesigner Ellen Skifjeld. Hun har selv mange fornøyde kunder med rutete gulv på samvittigheten.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Ruter på kjøkkengulvet

Foto: Per Erik Jæger/ifi.no, Forbo, Golvabia, Tarkett, Höganäs, Polyflor

 -Det hjelper ikke med et par kvaster basilikum og en stol fra loppemarked for å få liv i et blankt kjøkken, hevder hun.- Nei, ta tak i gulvet, er hennes klare oppfordring.

Ruter på gulvet er noe vi kjenner fra historien, aktuelt i ulike rom og stilepoker. Og Ellen er klar på at det like aktuelt i dag, i både små og store rom - kvadratiske og rektangulære. Form og størrelse på rutene tilpasses hvert enkelt rom.

- De fleste rom kler ruter i 40cmX40cm, men de kan fint være både større og mindre.  Test form og størrelse ved å rute opp gulvet med tape. Da ser man fort om størrelsen passer og om rutene skal legges diagonalt eller rett.  Er rommet stort, kan rutene gjerne rammes inn av en bord, tipser hun.

Dele på Pinterest Sjakkruter i sort/hvitt Marmolem klikkfliser. Tydelig mønster og sterke kontraster. Inntrykket roes når den mørke fargen gjentas på veggen i tilstøtende rom.

Sjakkruter i sort/hvitt Marmolem klikkfliser. Tydelig mønster og sterke kontraster. Inntrykket roes når den mørke fargen gjentas på veggen i tilstøtende rom.

Ton-i-ton

Hvor tydelig rutene skal være justeres med stor eller liten kontrast mellom fargene. Sort/hvite ruter kan være riktig for den som ønsker et grafisk uttrykk med klare linjer og store kontraster. Vil man ha et roligere og mykere uttrykk, velges ruter i farger ton-i-ton. Det mest diskret rutemønsteret oppnås ved å variere kun mellom matt og blankt i samme farge. 

Dele på Pinterest Vinylbelegg og rutemønster med dekor i metervis fra Tarkett gir dette kjøkkenet et preg av landliv og natur.

Vinylbelegg og rutemønster med dekor i metervis fra Tarkett gir dette kjøkkenet et preg av landliv og natur.

Gulv en del av helheten

For å få gulvet til å bli en del av helheten bør fargene gjentas i andre elementer i rommet. Ved stor kontrast mellom lyse og mørke fargetoner kan for eksempel veggene males i den lyseste fargen. Dersom en av fargene er kulørsterk kan den føres videre tilstøtende rom. Fargene kan også tas igjen i skap, benkeplate eller gardiner.

- Husk også på å variere glansgrad, påpeker interiørdesigneren. På et kjøkken blir det fort mange blanke flater, det skaper et litt kjølig og hardt uttrykk. Er gulvet blankt, velg matte vegger. Det klinger bedre enn når alle flater er blanke, sier hun. 

Dele på Pinterest Fliser fra Höganäs' serie Roma.

Fliser fra Höganäs' serie Roma.

Ulike materialer

For den som ønsker gulv med ruter er mulighetene mange. Det finnes vinylbelegg med rutemønster i ulike farger og klikk-fliser i vinyl, kork og linoleum. Gummi leveres i fliser i ulike farger og keramiske fliser byr på muligheter både i farge, dekor og glans. Med maling er det bare fantasien som setter grenser.

Dele på Pinterest Her har Ellen gitt særpreg til et hyttekjøkken ved å male gulvet. Fargene er hentet fra paletten i tilstøtende rom.

Her har Ellen gitt særpreg til et hyttekjøkken ved å male gulvet. Fargene er hentet fra paletten i tilstøtende rom.

Mer informasjon

www.forbo-flooring.no

www.tarkett.no

www.golvabia.no

www.polyflor.no

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]