IFI logo
Se flere bilder
Rimelig designkjøkken

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Rimelig designkjøkken

Kjøkkenet er blitt hjemmets hovedarena for strøken superdesign. Det finnes kresen design, utformet med estetisk omtanke og vakker materialbruk, funksjonelt og flott - med priser som er til å leve med.

Beate Slipher

Beate Slipher
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Inspirasjonen er internasjonal - litt Japan, litt Italia, litt blondt nordisk lys. Glass og kjølig metall bryter mot de lune tretonene - dels klart, dels sandblåst, dels blankt og hamret, dels mattbørstet. Glassbyggesteinen gir rommet rikelig med lys.

Kreativ gardinløsning

Solskinn eller skygge, dagslys eller kveldslys: Her brukes hele veggen brukes som lysregulator. Innerst henger en lengde med trykte ruter i delikate brun- og gråtoner som spiller vakkert opp til varmt tre og kjølig glass og metall. Utenpå henger to lengder transparent lin (bredde 140 cm delt i to). Stoffet ble fallet inn til 60 cm bredde. På forsiden ble det sydd løpeganger der blomsterpinner er trædd inn. I fallen nede ligger en metallist som hører til gardinsystemet og holder stoffet stramt og fint.

Flisene på gulvet følger opp den rolige fargeskalaen i toner av sand og eggeskall, naturfiber og treverk. Men om flisene er ensfarget, finnes det liv og spill i flaten. En lysere og en mørkere beige nyanse danner et diskret rutemønster. Overflaten virker matt og sandaktig - det gir et mykere inntrykk enn glasserte fliser. Under bordet luner et teppe i sisal i grov fiskebensvev med lerretskanter - i harmoni med flisenes sandfarger.

Skapløsningen stjeler minimalt av romfølelse og gulvplass. De slanke vitrinene på hver side gir oversiktlig oppbevaring på glasshyller. "Skjenken" og overskapet har bokstavelig talt fått en egen vri: De er egentlig fire kjøkkenskap på 70x30 cm montert liggende i stedet for stående. De øverste har dører som slår opp, de nederste slår ned. "Skjenken" har fått en topplate for frastilling skåret til av kjøkkenbenk i stavlimt og oljet bøk. Skapsidene er dekket av plater for å skjule monteringshull. Grepene er montert midt på fronten i stedet for mot nederkant som vanlig. Frontene er i børstet aluminium og glass som er sandblåst på innsiden.

Striper og ruter er eneste mønstring i denne enkle innredningen. Tapetets brede render i hvitt og beige danner en diskret, men stilig bakgrunn for møblenes enkle linjer. De vertikale linjene gir luftighet og visuell høyde til rommet.

Åpent rom eller skillevegg? For allrommet gir det forskjellige fordeler og ulemper. En skillevegg er naturligvis et stort inngrep i romvolumet. Men når veggen ikke går helt til taket og det er åpent på begge sider, beholdes likevel den luftige romfølelsen. På den andre siden av skilleveggen kan kokken utfolde seg. Ved bordet er alt likevel ryddig og rolig. Skilleveggen fikk først to strøk med matt beige maling. Striper ble merket opp i høyder der hyllene skulle komme, avmasket med tape og malt med perlemorsmaling i en mørkere brun tone. Til slutt ble hyllene montert eksakt kant i kant med stripene.

Til daglig står spisebordet vinkelrett på skilleveggen. Det gir rikelig spiseplass til fire og god passasje i rommet. Bordet er i blond bjerk med en plate til å trekke ut for avlastning i den ene kortenden. Hjul på det ene benparet gjør at bordet er lett å trekke frem. Vangen med hjulparet kan også trekkes ut, og uttrekksplaten legges inn som forlengelse. Bordet gir da plass til 8-10 personer.

Skal det dekkes til flere enn familien, trekkes bordet frem på gulvet, snus 90 grader og forlenges med uttrekksplaten. Resultat: Komfortabel plass til 6 med frastillingsplass - vanlig plass til 8 og med litt velvilje til 10. Stolene er i oljet eik, en spennende kontrast til den blonde bjerken i bordet. Å blande treslag kan bare være flott når fargesettingen følger naturskalaen som her. De rette og enkle i linjene i stolene harmonerer med stripe- og rutetemaet i innredningen.

Bisque de homard eller en lignende kremet suppe der blåskjell og reker er ingredienser.

Husk

Vær klar over at fargene på skjermen avviker fra originalene. Enkelte produkter kan være utgått. Produkter som ikke er listet opp i fasit er privat eie.

Dette har vi brukt:
 • Maling på skillevegg, beige: Inova 2010 Y40R, Nordsjö
 • Perlemorsmaling: MC5, Nordsjö
 • Listmaling: Ready 40, hvit, Nordsjö
 • Tapet: John Wilman 450542, Storeys
 • Gulvfliser: Umbria, Mattone og Avorio, Höganäs
 • Glassbyggestein: Klar sikt, Höganäs
 • Spisebord: Pelto, Ikea
 • Spisestoler: ROOM
 • Trillevogn: Ikea
 • Høye vitrineskap: Faktum, Ikea
 • Tekstil ruter: Harlequin, Geo, Borge
 • Transparent lingardin: Ask 1508, Kinnasand
 • Gardinskinne: Silent Gliss
 • Teppe: Ribcord, Gulvex
 • Hylle: Stripa, med matt glassplate, Ikea
 • Linduk: ROOM.
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.