Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Restauranten i åsen

  •  
  •   Publisert:
Et nyoppusset inngangsparti.   Tor Henning Støldal/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Den nye Ekebergrestauranten i Oslo har fått en svært positiv mottagelse - fra miljøvernminister til riksantikvar og det brede publikum.

    

Det har noe med beliggenhet i Ekebergåsen å gjøre og det har noe med arkitektur å gjøre - et bygg som nå er fredet og som i 1929 ble betegnet som et av Europas fremste funkisbygg. Arkitekt Lars Backer var tidlig ute - på 30-tallet ble funkisstilen alment anerkjent.

Det lå faktisk en restaurant i Kongsveien 15 før oppføringen av funkisbygget i 1927-29, bygget av Tiedemanns Tobakksfabrikk i 1916 (samme år som Sjømannsskolen ble bygget). Når det nye bygget kom i funkisstil var det en stil hvor de praktiske funksjoner skulle være avgjørende - med mye lys og luft. Slik fremstår Ekebergrestaurenten også i dag - den er på sett og vis tidløs.

Byggherre Eiendomsspar AS skal ha investert 40 millioner kroner eller mer etter overtakelsen i desember 2002. Restaurantdriften gikk sin gang helt til årsskiftet 1997/98, men da var det også kroken på døra. Da hadde Ekebergrestauranten forfalt i mange år, men etter stengingen ble det riktig ille - stedet ble etterhvert nærmest betegnet som en krigssone (se også bilde).

Men selv når det så som verst ut fantes det håp - Byantikvaren vedtok en midlertidig fredning av bygningen i august 2000 og en endelig fredning i juli 2002. Seks måneder senere hadde Eiendomsspar kjøpt Ekebergrestauranten.

Og hva sier investor Christian Ringnes i Eiendomsspar i dag? -Vi har minet en diamant ut av forfallets steinkoloss!

Bygget hadde store betongskader og bare ryddesjauen tok nesten ett år. Bruttoarealet på 1.600 kvadratmeter er så desidert totalrestaurert - taket er isolert og tettet på nytt, vegger er isolert på innsiden, det er nye vinduer og utvendig er fasader pusset og malt - malerarbeidet inne og ute er utført av Malermestrene Brendmoe & Kirkestuen AS i Oslo.

Ekebergrestaurenten har flere spisesteder. Det er først og fremst hovedrestaurenten - á la carte-restaurenten med plass til 200 gjester. Her finner vi et tilhørende mesasin med et chambre séparée til de små selskap, mens man i annen etasje finner den store fest- og konferansesal. Her er også en loungebar. Terrasseserveringen bak glassfasader gir restaurentens beste utstikt.

Apropo utsikt: Kommunen har regulert gondolbane fra Bjørvika og opp til Ekebergrestauranten. Det blir helt sikkert et finansielt spørsmål. Kommer den etter Operaens og Bjørvikas ferdigstillelse?

Se også Fargemagasinet nr. 4/05

Les også Designfest i Oslo søndag 4. september

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: