Kategorier

Meny

Konto

Råte i Vestlandspanel

- Når en opplever råte i Vestlandspanel ligger problemet ofte i utluftingen, forteller bygg- og tømmermester Bjarne Frosterud.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Råte i Vestlandspanel

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vestlandspanel er en teknikk hvor panelbordene festes horisontalt på vertikale lekter. I det fuktige kystklima på Vestlandet hadde denne typen panel en klar fordel ved at en enkelt kunne skifte ut de nederste plankene, som naturligvis var mer utsatt for råte. Dessuten vil det drive mindre vann inn bak denne paneltypen enn ved en stående panel.

Viktig lufting

Når panelet legges på denne måten blir luftingen bak meget viktig. Denne luftingen må skje nedenifra, slik at luften kommer inn her, går bak hele panelet, og ut på toppen. Stoppes luftingen eller det er for trangt for at det fungerer tilstrekkelig, vil en raskt oppleve å få råteproblemer, ettersom fuktighet vil samles bak panelet.

Bruk riktige lekter

For at denne utluftingen skal skje optimalt må lektene være store nok. Benyttes for små lekter, eller ingen lekter i det hele tatt, blir det for lite lufting - og du vil, som nevnt, raskt få råte. Lektene bør være på om lag 36mm, slik at en får rundt 200cm2 lufting.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]