Kategorier

Meny

Konto

Personlig stil med mønster

I 2021 er det personlig interiør som gjelder. Det kan du skape på mange måter, og et godt tips er å bruke mønster til å løfte det personlige uttrykket i interiøret. Slik gjør du det.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Det er en misforståelse at du blir fortere lei mønster enn ensfarget på vegger, gardiner eller andre overflater i et rom. Finner du et mønster du virkelig liker, så gå for det enten det er stuen eller soverommet som skal fornyes. Du vil elske det!

– Vår erfaring er at når du går for et mønster du elsker, blir du veldig fornøyd og vil trives med det lenge, sier Torhild Rustenberg fra InHouse.

Dette gjelder uansett mønster. Poenget er at du føler for det. Når du velger noe du virkelig liker, gjenspeiler det deg, ditt og dine følelser, og derfor vil det vare.

Torhild har jobbet mye med tapet, tekstiler og tepper. Hun er en erfaren mønsterbruker, og deler gjerne noen tips.

Dele på Pinterest Velg etter personlig smak

Foto: Storeys

VALG: På et soverom passer det fint med store mønster. Her er det bare å kjøre på å la din personlige smak få fritt spillerom. Tapetet her er NewWalls-Romantic fra Storeys.

Før du velger

Tenk gjennom hva slags mønster du vil ha, hva slags uttrykk du vil ha i rommet.

Rom du skal oppholde deg lenge i, for eksempel en stue kan det være lurt å velge noe rolig, mens i et rom du oppholder deg mindre for eksempel en gang, gjestetoalett eller soverom er det bare å kjøre på med mønster.

Husk også på at resultatet blir finest når du kombinerer flere mønster.

Geometriske mønstre

Liker du geometriske mønster anbefaler hun å kombinere flere mønster som har noe av det samme formspråket. For eksempel vil firkanter og trekanter kle hverandre.

– Spill også på forskjell i glans i de ulike materialene. Et tapet med matt overflate kombinert med et blankere tekstil, gir en fin kontrast som løfter det hele, tipser hun.

Dele på Pinterest Kombiner forskjellige mønstre

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

GEOMETRI: Den største feilen er å la en vegg stå alene med mønster. Ved å kombinere tapet med tekstiler i mønster som ligner får du en fin helhet.        

Mønster på mønster

Den største feilen du kan gjøre når du innreder med mønster, er å feige ut å la det bli med det ene tapetveggen eller puten i sofaen. Et mønster trenger følge av et annet.

Torhild demonstrerer; Hun har et grønt palmetapet, og skal finne teppe som passer til. Mange ville nok velge et nøytralt ensfarget teppe. Hun velger bort et grått teppe, det blir for kjedelig. Hun ender med et teppe som også har palmemønster.

– Dette er en fin kombinasjon. Så lenge de har de samme fargetonene og samme type mønster, spiller de fint på hverandre, forklarer hun.

Et annet forslag er å kombinere palmetapet med juteteppe. Det er en rolig løsning med ensfarget teppe, men likevel mønster på grunn av den vevede strukturen i teppet. Det skaper et mønsterspill som passer fint sammen med palmene.

– Begge har elementer fra naturen, det blir nesten som å bo i en tropehage, sier Torhild.

Dele på Pinterest velg teppe med tapetet

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

PALMER: Mange har tapet med palmemønster som sin store favoritt. Den kler ekstra godt følge av «palmeteppe» i samme fargetoner som tapetet. Teppet er fra InHouse.         

Dele på Pinterest teppe som passer

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

VEVET MØNSTER: Sisalepper passer fint til palmetapet, materialet bringer inn naturen og det vevede mønsteret skaper overflate med liv. Teppet er fra InHouse.


Blomster på vegg og gulv

Et annet eksempel hun viser, er kombinasjonen blomstret tapet på veggene og teppe med diskré blomstermotiv i luven. Teppet tar opp fargetoner og mønster fra tapetet, og skaper en fin harmoni uten at det blir rotete.

– At teppet tar opp de samme fargetonene, gjør at det matcher 100 %, sier hun.

Geometrisk og organisk

Torhild sin egen favoritt er å kombinere geometriske og organiske mønster.

– Så lenge de holdes i de samme fargetonene, vil du bli overrasket over at svært ulike mønster matcher hverandre. Store roser og geometriske mønster kan se ut som de virkelig er skapt for hverandre, sier hun entusiastisk.

I denne videoen viser hun at noen innslag med mønster, gir interiøret mer karakter og gjør det mer personlig.

– Vil du ha en skikkelig wow-effekt, så går du for en mønstret tapet og følger på med mønstrede tekstiler, enten til gardiner, en sengegavel eller puter, så får du den siste personlige touchen, avslutter Torhild Rustenberg.

Dele på Pinterest  Torhilds personlige favoritt er å kombinere organiske og geometriske mønster

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

WOW: Torhilds personlige favoritt er å kombinere organiske og geometriske mønster. Når fargene stemmer, så får du en skikkelig wow-effekt og din helt personlige løsning.        

LES OGSÅ
Mer informasjon

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]