IFI logo
Se flere bilder
Parkettens mange uttrykk

Foto: Produsent

Parkettens mange uttrykk

Parkett er bokstavelig talt på hugget: Tregulv er det heteste alternativet på gulvmarkedet for tiden. Det er dessuten alle muligheter til å investere i parkett som er stueren - fri for de store miljøheftelser som er så i fokus.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Parkett kan brukes i mange tørre rom i privatboliger og i sammenlignbare rom i offentlige miljøer - i hoteller, kontorer, osv. Parkett egner seg bare ikke i rom som utsettes for fuktighet og tråkk med sand og grus.

Det kan legges mange elegante parkettgulv. Utvalget har bare vokst med årene - parkett i ulike treslag og med ulike overflatebehandlinger som kan gi veldig forskjellig utseende og uttrykk. Lys eller mørk tresort? De mørke forbindes ofte med de eksotiske tresorter fra fremmede himmelstrøk som er så miljøbelastende. Det har en av de førende parkettprodusenter, Tarkett, gjort noe med ved å gjennomfarge lysere parkett til en mørkere framtoning.

En annen produsent, Forbo Parkett (begge er svenske), er den eneste i Norden med miljømerket Svanen på alle treslag i lakkert og naturoljet produsert ved deres fabrikk i Tibro. Vi skal se nærmere på deres tresorter og overflatebehandlingene.

Stort sett alle tresorter kommer i flere utgaver, som 3-stav, 2-stav og eventuelt plank. 3-stav betyr at hvert bord har tre staver, 2-stav naturlig nok i to som strekker seg over hele bordets lengde og plank som er udelt tresjikt over hele flaten.

Sorteringene på parkett er også ofte forskjellige og forpakkes og selges deretter: Det kan være en harmonisk struktur med lite kvist i treverket og det kan være livligere struktur med mer kvist.

Av tresortene er eikeparketten en klar ener. Derfor har de fleste produsenter flest varianter av eik, så også med Forbo Parkett. Der finner vi eikeparketter med følgende slitesjikt/overflate som kan gi vesentlig forskjellige utseender:

  • Lakkert parkett - en lettstelt utgave som kan slipes tre til fire ganger i dets levetid (14 mm).
  • Naturmatt - samme som lakk, men mattlakken gir et oljet uttrykk.
  • Hvit naturmatt - lakkert med hvitt pigment (igjen et oljet utseende).Hvitlaseringen forsvinner ved sliping og gulvet vil trenge ny lansering før lakkering.
  • Naturoljet, børstet - trenger oftere behandling fordi olje ikke beskytter like godt som lakk.
  • Hvitoljet, børstet - samme som med naturolje, men med hvitt pigment.

Andre lysere tresorter i markedet er bjørk, ask, lønn og bøk, mens kirsebær og valnøtt nærmest har en mellomfarge. Kjøper du mer eksotiske tresorter, sjekk i alle fall at parketten kommer fra kontrollert plantasjedrift.

Husk at tregulv sveller og krymper ettersom luftfuktigheten varierer. Defor bør luftfuktighet og romtemperatur være mest mulig stabil. Gulvvarme kan også monteres under parketten (Forbo anbefaler her ikke på bjørk eller lønn), men her er det også klare kjøreregler - blant annet med en maksimal overflatetemperatur på parketten (27 grader). Sjekk leggefakta nøye før installering av gulvvarme.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.