Kategorier

Meny

Konto

Oljes inn i evigheten

Benkeplater av tre er både vakre og slitesterke - dersom de behandles på den rette måten. Stikkordene er jevnlig påføring av olje, og dyprens hvis du har slurvet med forarbeidet.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Oljes inn i evigheten

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulakkerte benkeplater i tre er nærmest standard utrustning i norske kjøkken. Og ikke så rent sjeldent bærer benkeplatene preg av et fuktig liv i omgivelser der kniven sitter løst.

Dyprens på kjøkkenet

Flekkene kommer hvis treet ikke er forseglet skikkelig. Den manglende forseglingen gjør at platen trekker fuktighet og at merkene blir værende i treverket. Men det går an å gjøre opp for gamle synder uten å ta fram slipemaskinen.

- Flekkene fjernes lett ved hjelp av trerens. Rensemiddelet smøres direkte på flekkene, og så trekkes skitten ut av treet. Deretter tørker du av benken, og lar platen tørke til neste dag. Det er imidlertid viktig at du bruker et rensemiddel som passer til den oljen du tidligere har brukt til benken forklarer Bjørg Owren i IFI, Informasjonskontoret for farge og interiør.

Jevnlig innsmøring

Når benkeplaten er renset og tørket, må den settes inn med nye lag olje.

- Benkeplatene bør oljes to ganger i året, men når de er helt nye, kan det hende at det er behov for så mye som fire til fem lag med olje før platen er mettet, sier Wimann Sandli i Norema Kjøkken.

Det er nettopp denne første oljebehandlingen som er den viktigste, og det er her mange slurver. En plate som er skikkelig oljet skal holde i årevis, uten både fuktflekker og spor etter tyttebærsyltetøy. Imidlertid er det viktig å huske at benkeplaten har to sider, som begge skal ha sitt.

- Dersom du bare tilfører fuktighet på den ene siden, kan platen bli skjev. Derfor er det viktig også å olje undersiden en gang innimellom, mener Sandli.

Slipes ny

Dersom flekkene får sitte lenge nok i treverket, kan det hende du må fram med sandpapir eller slipemaskin.

- Flekker som sitter dypt, forsvinner etter en omgang med slipemaskinen. Men er det kommet råte eller sopp i platen, er det ingen ting annet å gjøre enn å kjøpe nytt. Personlig mener jeg at både flekker og annet er helt unødvendig og selvforskyldt. En benkeplate som behandles skikkelig skal nærmest vare evig, sier Thomas Forsland hos Benkespesialisten.

1. Slip overflaten med en slipepad eller slipepapir.

Dele på Pinterest

2. Rens benkeplaten med møbelrens. Bruk dott spesialstålull nr 0, dypp den i møbelrens og gni lett over overflaten.

Dele på Pinterest

3. Når alt smuss er løst opp tørkes alt bort med en ren bomullsklut som ikke loer.

Dele på Pinterest

4. Tørk i en retning og forny fillen slik at skitten ikke bare flyttes rundt. La benkeplaten tørke, gjerne over natten, før den oljes.

Dele på Pinterest

5. Rist oljen godt før du påfører. Bruk pensel eller fille til påføringen.

Dele på Pinterest

6. La oljen tørke 10-15 min. Tørk deretter bort all overskytende olje med en ren lofri bomullsklut. Tørk til det blir helt tørt. Det er viktig at det ikke ligger igjen noe olje på platen.

Dele på Pinterest

Oljen som ble brukt er bygget på kinesisk nøtteolje, denne tørker fort og forsegler trefibrene slik at skitt ikke trenger ned i treverket.

Dele på Pinterest

Tips til evig liv:

  • La den nye benken få opptil fem lag olje før du begynner å bruke den.

  • Påfør olje på begge sidene av benken.

  • Benken må etteroljes minimum to ganger i året.

  • Området rundt spring og vask kan oljes oftere dersom treet utsettes for mye fukt.

  • Permanente flekker i benken kan fjernes ved hjelp av trerens. Pass på og bruk et rensemiddel som harmonerer med den oljen du ellers bruker.

  • Dersom flekkene får sitte lenge nok, kan en omgang med slipemaskinen være den eneste løsningen.

Dette ble brukt:

Saks

Lofri klut

Bolle til møbelrens

Glass til å ha olje i

Slipepad

Stålull nr 0

Liberon møbelrens - Alanor tlf. 33 36 29 70

Liberon finishing oil - Alanor tlf. 33 36 29 70

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

SISTE ARTIKLER
[Some text some message]