IFI logo
Se flere bilder
Ny generasjon impregnert virke: Hva med overflatebehandlingen?

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Ny generasjon impregnert virke: Hva med overflatebehandlingen?

1. oktober 2002 var det slutt med omsetning av de velkjente trykkimpregnerte materialene med CCA.-salter (kobber, krom, arsen). Forbudet har medført nye former for impregnering.

Øistein Lie

Øistein Lie
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nærmest den gamle typen kommer trykkimpregnering med kobber eller organiske, tungmetallfrie biocider (biocid = fellesbetegnelse på stoffer som hindrer vekst av organismer). Foreløpig har man ikke god nok dokumentasjon på hvordan disse materialene oppfører seg i bruk direkte mot jord.

Kobberimpregneringen virker mer korroderende på metall. Det skal derfor brukes varmforsinket eller rustfritt stål i festemidler.

Behandles så snart som mulig

I likhet med ubehandlete materialer skal også trykkimpregnerte materialer overflatebehandles med en gang. Materialene skal være tørre når de legges ut for salg. Man kan likevel i enkelte tilfelle oppleve at disse er våte av impregneringsvæske ved montering. I så fall bør man la materialene tørke et par uker før overflatebehandling.

De nye kobberimpregnerte materialene gråner noe raskere enn CCA-materialer fordi de har en dårligere beskyttelse mot sollysets UV-stråler. Det er derfor viktigere enn noen gang å starte behandlingen umiddelbart.

Miljøvennlig grunning

Enkelte byggevare-/trelastutsalg selger også materialer med en miljøvennlig, tungmetallfri impregnering og overflatebehandling. Råtebeskyttelsen og den første lysbeskyttelsen er her ivaretatt fra leverandør, men det forutsettes at det viderebehandles etter oppsetting på vegg.

Den industripåførte overflatebehandlingen er nødvendig for å beskytte panelbordene mot gråning fordi impregneringen i seg selv ikke gir noen lysbeskyttelse.

White spirit eller kvalitet?

Generelt skal impregnerte materialer behandles på samme måte som uimpregnert trelast. På vegger betyr det først en oljegruning, deretter ønsket toppstrøk med oljebaserte eller vanntynnbare produkter.

Terrassegulv behandles med treolje, terrasseolje eller terrassebeis. Treolje kan være så mangt. Behandling med billigprodukter der mesteparten er white spirit vil medføre raskere oppsprekking og kuving enn når det brukes treoljer av høyere kvalitet. Et stort forbruk av white spirit, som er et løsemiddel, er heller ikke ønskelig fra et miljøsynspunkt.

Lengre vedlikeholdsintervaller oppnås med de nye høykvalitetsproduktene, for eksempel terrasseolje eller terrassebeis. Disse gir bedre beskyttelse fordi de har bindemidler av høyere kvalitet og pigmenter som gir bedre lysbeskyttelse. Vedlikeholdsintervallene er normalt 2-3 år. Pigmenter (fargetilsetning) er en forutsetning for lengre levetid.

Terrassegulv har større fuktbelastning enn vegg. Har materialene ligget en stund før behandlingen kan starte, anbefales først en soppvask.

NB! Trykkimpregnerte materialer som inneholder tungmetaller må ikke brennes. Både gamle materialer med CCA og nye med kobber skal leveres inn som spesialavfall.

(Fargemagasinet 2/03)

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.