IFI logo
Se flere bilder
Modulbygging i alle størrelser

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Modulbygging i alle størrelser

Nye byggeformer, som modulbygging, tar markedsandeler. I monteringshaller er produsenten helt uavhengig av værtype - regnværsperioder eller kalde vintre.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moduler er det rasjonelle byggesystem. Moelven ByggModul er Nordens ledende produsent av industriframstilte byggmoduler i tre hvor så godt som alt gjøres i fabrikken - nær 90 prosent. Ferdiggjøring av grunnmur og fundamentering på byggeplass kan foregå parallelt. Det er byggmodulenes fortrinn - kostnadseffektive totalløsninger. Produksjonen innendørs med strenge kvalitetskrav sikrer beskyttelse mot blant annet fuktskader.

Det er små begrensninger når det gjelder byggtype. Moelven produserer leilighetsbygg, skoler, barnehager, hotell/motell, kontorbygg og anleggsbygg. Frihetsgraden på form og farge er stor ettersom produsenten har egne arkitekter/tegnere. Kravet ved serieproduksjon er bare at man lager mange like.

Fremtiden

Det er store aktører som tror at moduler er fremtidens byggeteknologi - i OBOS for eksempel. Det er enklere, raskere, gir høyere kvalitet fordi man er helt væruavhengig og byggeperioden blir vesentlig kortere. Kanskje vil det også ha noe med pris å gjøre.

Moelven har forskjellige kunder, som boligbyggelag, byggherrer, entreprenører, kommuner. De bygger nå også Skanskas Bo Klokt-konsept, som selges gjennom Ikea. Det meste kan tilpasses etter kundens behov, bare det er av en viss størrelse.

Kjerrehjul og brakker

Det er tradisjon over byggevirksomheten i Moelven - tradisjon også å bygge etter behov: Virksomheten kom i gang i 1899 da kjerrehjul var en etterspurt vare. På begynnelsen av 1950-tallet kom Moelven-brakka. Utviklingen har siden vært rivende - til å bli Skandinavias største produsent av prefabrikerte moduler i tre med leilighetsbygg opp til fire etasjer. Markedsandelen i Norge er på ca. 70 prosent.

- Det er ingen roboter som bygger her. Dette er husbygging under tak, forteller direktør Hans Erik Stadshaug. -Bygging under tak betyr også at vi utstyrer modulene mest mulig. De kan være helt ferdige hvis kundene ønsker det - i boligenheter med komplett bad og kjøkkenutstyr. Dermed leverer vi alt over grunnmur.

Det betyr at i fabrikken i Moelven bygger de ut- og innvendig kledning, monterer veggfast innredning og elektro- og vvs-installasjoner. Moelven velger enten å kjøpe ferdige flisbelagte bad eller de gjør jobben selv. I økende grad ønsker også kundene hvitevarer, møbler og gardiner. Etter sammenmontering av modulene på byggeplass gjenstår bare tilkobling av el- og vvs-produkter. Utendørs panel kommer ferdiggrunnet inn i fabrikk, mens toppstrøket blir malt etter at bygget er montert.

Modningsprosess

-Moduler har vært gjennom en modningsprosess, men nå kommer det for fullt og det handler først og fremst om kvalitet. Markedet har oppdaget det med kvalitet; monteringen i fabrikk blir helt nøyaktig. Markedet vet nå også å utnytte at vi ikke er bundet til bestemte linjer. Hos oss er produksjon av leiligheter tidoblet i løpet av fem år. Etterspørselen etter moduler er nå så stor at vi kan velge hva vi vil produsere. Vi klarer ikke å levere alt markedet ønsker, fortsetter direktør Hans Erik Stadshaug.

En vanlig byggeplass kan etter ferdigstillelse kreve en hel del opprydding. Med modulbygging i linjesystem skal det nesten ikke være avfall. Målet er at råvarene skal resirkuleres 100 prosent.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.