IFI logo
Se flere bilder
Modulbygging i alle størrelser

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Modulbygging i alle størrelser

Nye byggeformer, som modulbygging, tar markedsandeler. I monteringshaller er produsenten helt uavhengig av værtype - regnværsperioder eller kalde vintre.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moduler er det rasjonelle byggesystem. Moelven ByggModul er Nordens ledende produsent av industriframstilte byggmoduler i tre hvor så godt som alt gjøres i fabrikken - nær 90 prosent. Ferdiggjøring av grunnmur og fundamentering på byggeplass kan foregå parallelt. Det er byggmodulenes fortrinn - kostnadseffektive totalløsninger. Produksjonen innendørs med strenge kvalitetskrav sikrer beskyttelse mot blant annet fuktskader.

Det er små begrensninger når det gjelder byggtype. Moelven produserer leilighetsbygg, skoler, barnehager, hotell/motell, kontorbygg og anleggsbygg. Frihetsgraden på form og farge er stor ettersom produsenten har egne arkitekter/tegnere. Kravet ved serieproduksjon er bare at man lager mange like.

Fremtiden

Det er store aktører som tror at moduler er fremtidens byggeteknologi - i OBOS for eksempel. Det er enklere, raskere, gir høyere kvalitet fordi man er helt væruavhengig og byggeperioden blir vesentlig kortere. Kanskje vil det også ha noe med pris å gjøre.

Moelven har forskjellige kunder, som boligbyggelag, byggherrer, entreprenører, kommuner. De bygger nå også Skanskas Bo Klokt-konsept, som selges gjennom Ikea. Det meste kan tilpasses etter kundens behov, bare det er av en viss størrelse.

Kjerrehjul og brakker

Det er tradisjon over byggevirksomheten i Moelven - tradisjon også å bygge etter behov: Virksomheten kom i gang i 1899 da kjerrehjul var en etterspurt vare. På begynnelsen av 1950-tallet kom Moelven-brakka. Utviklingen har siden vært rivende - til å bli Skandinavias største produsent av prefabrikerte moduler i tre med leilighetsbygg opp til fire etasjer. Markedsandelen i Norge er på ca. 70 prosent.

- Det er ingen roboter som bygger her. Dette er husbygging under tak, forteller direktør Hans Erik Stadshaug. -Bygging under tak betyr også at vi utstyrer modulene mest mulig. De kan være helt ferdige hvis kundene ønsker det - i boligenheter med komplett bad og kjøkkenutstyr. Dermed leverer vi alt over grunnmur.

Det betyr at i fabrikken i Moelven bygger de ut- og innvendig kledning, monterer veggfast innredning og elektro- og vvs-installasjoner. Moelven velger enten å kjøpe ferdige flisbelagte bad eller de gjør jobben selv. I økende grad ønsker også kundene hvitevarer, møbler og gardiner. Etter sammenmontering av modulene på byggeplass gjenstår bare tilkobling av el- og vvs-produkter. Utendørs panel kommer ferdiggrunnet inn i fabrikk, mens toppstrøket blir malt etter at bygget er montert.

Modningsprosess

-Moduler har vært gjennom en modningsprosess, men nå kommer det for fullt og det handler først og fremst om kvalitet. Markedet har oppdaget det med kvalitet; monteringen i fabrikk blir helt nøyaktig. Markedet vet nå også å utnytte at vi ikke er bundet til bestemte linjer. Hos oss er produksjon av leiligheter tidoblet i løpet av fem år. Etterspørselen etter moduler er nå så stor at vi kan velge hva vi vil produsere. Vi klarer ikke å levere alt markedet ønsker, fortsetter direktør Hans Erik Stadshaug.

En vanlig byggeplass kan etter ferdigstillelse kreve en hel del opprydding. Med modulbygging i linjesystem skal det nesten ikke være avfall. Målet er at råvarene skal resirkuleres 100 prosent.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.