Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Før du begynner

Miljøvennlig uten direktiver

Nordmenn henger litt etter i utviklingen, og vil fortsatt ofte ha løsemidler i malingen.   Bilder av: Kristian Owren/ifi.no og Beckers
Ved nyttår trådte nye, tøffe EU-direktiver om løsemiddelinnhold i maling i kraft, og malingprodusentene jobbet i forkant hardt for å tilpasse seg. Men hos Beckers har ikke regelverket skapt hodepine. De hadde allerede besluttet å fase ut alle løsemidler da VOC-lovgivningen ble presentert i 2004.

- Vi laget miljøregnskap med planer for å fase ut all løsemiddelholdig maling allerede før disse direktivene ble lagt frem, og de har derfor ikke hatt noen betydning for produktutviklingen hos oss. Fra 2010 er 99 prosent av alle våre produkter være vanntynnbare, og vi har helt sluttet å selge white-spirit, sier Chresten Nielsen, teknisk sjef hos Beckers.

Men Norge er et løsemiddelland, og produsenten legger ikke skjul på at satsningen har medført økonomiske tap.

- Det forplikter jo å holde en såpass høy miljøprofil, og det har ført til at vi mister salg. Spesielt på prosjektmarkedet er det mange som fortsatt velger kun løsemiddelbaserte produkter. Vi håper jo allikevel at dette vil lønne seg på sikt, sier Nielsen.

Nordmenn henger etter

Ifølge Nielsen, som er dansk statsborger som jobber i et svensk firma i Norge, er det store forskjeller i bruk av vanntynnbare produkter i de nordiske landene, og vi nordmenn henger litt etter i utviklingen.

- Svenskene ligger lengre frem enn Norge, og Danmark er nesten helt vanntynnbare - også på proffmarkedet. Dette har mye å gjøre med at 50 prosent av profesjonelle malere i Danmark er kvinner, og de er opptatt av å holde gravide kvinner lengst mulig i arbeid. Fagforeningen legger derfor sterke føringer for produkter som kan brukes. Og når arbeidsgiver enten må tilrettelegge eller betale sykepenger, sier det seg selv at de velger å tilrettelegge, sier han.

Dette er VOC

  • VOC står for Volatile Organic Compound, som på norsk oversettes til flyktige organiske forbindelser.
  • For mye VOC i luften kan være både helseskadelig og miljøskadelig.
  • I 2004 ble et nytt EU-direktiv som skulle redusere VOC i en rekke kjemiske produkter vedtatt. Dette skulle skje i to faser, med første reduksjon i 2007 og endelig reduksjon i 2010.
  • Malingprodusentene har full produksjonsstopp av produkter som ikke tilfredsstiller nye EU-direktiver fra 1. januar 2010.
  • Butikker som sitter med disse produktene på lager har lov til å selge produktene ut året 2010.

Mer informasjon

www.beckers.no

Les også Vern miljøet når huset males

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Nyeste artikler

Norsol annons