Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Malingens glans

Forvirringen hos forbruker blir total når malingsprodusentene bruker ulike benevnelser for samme glansgrad.

 • Flott panelt tak og søyler med glansgrad 40.

  Foto:

 • Entré hvor det er brukt tre ulike glansgrader. Helblank 90 på karm, døren har glansgrad 40 og veggen er 10.

  Foto:

 • På døren er det brukt flere glansgrader.

  Foto:

 • Et gelender malt med glansgrad 80 blir lett å vaske.

  Foto:

 • Glansgrad 40 i taket. Lys fra lamper og vindu er avgjørende for hvordan gjenskinnet og effekten på glansen blir.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Utenpå de fleste malingsboksene står det hvor malingen passer best  - for eksempel i taket, på gulvet eller i våtrom. De største utfordringene med maling er gjerne å finne den riktige fargen og glansgraden. Har du pusset opp og malt nylig, husker du kanskje at taket var matt, men ikke hvilken glansgrad malingen hadde. Hvis du nå skal male stueveggen eller soverommet, vet du da hva du skal velge?

Bruk nummer

Akkurat hvilke benevnelser og hvor glansbenevnelsen blir satt, varierer hos produsenter og profesjonelle i bransjen. Begrep som soft, helmatt, silkematt og halvmatt, er alle matte malinger. De færreste av oss klarer å se forskjellene mellom noen få glansgrader, så lenge underlaget er det samme.

 - Det er nok lettere å følge numrene i glansgraden. Glansgraden er definert etter norsk standard 2813, sier teknisk service hos Flügger, og opplyser følgende:

0-5 helmatt, 6-10 matt, 11-30 halvmatt, 31-60 halvblank, 61-90 blank, 90 - 100 helblank.

Øyet som ser

Hvor du skal male og type underlag avgjør hvilken glansgrad du bør bruke. Skraper, merker etter sparkel eller skjøter vil bli mer synlige på blanke overflater. Matte overflater virker mer fjerne og skjuler bedre ujevnheter.

Stikkord for bruksområder

Matt: På vegger og tak i mur, gips, strie og spon brukes helst matte malinger.

Halvblank: Panel, dører, vinduskarmer og gulvlister blir lettere å holde rene med halvblanke malinger. Unntaket kan være taklistene, hvor det er lurt å bruke samme maling som i taket. Da unngår du et stort skille mellom vegg og tak.

Halvblank/blank: Er godt vaskbare overflater. Gulv, dører og karmer blir lette å holde rene.

Helblank: Helt blanke dører, lister og karmer som kontrast til matte og halvblanke vegger gir fin effekt i rommet. Et panelt tak som er helblankt kan være flott, og mange velger å male møbler for å få et moderne høyglanset utseende. 

Våtrom: Det er spesielle malinger for våtrom. Disse malingene er tilsatt sopp- og muggdrepende midler og kommer gjerne i fastsatte glansgrader.

Måling av glansgrad (ISO 2813)

Standarden spesifiserer en testmetode for å avgjøre glansen fra malingfilm ved hjelp av et reflektometer. Målingene kan gjøres ved å sende en lysstråle ned på flaten, i en vinkel på 20 grader, 60 grader eller 85 grader mellom reflektometeret og overflaten. 60-gradersvinkelen passer for alle malte overflater. Likevel brukes 20 målinger når det er snakk om å skille mellom svært høye glansgrader, 85 graders vinkel brukes når overflaten er svært matt. ISO-standarden er ikke egnet til å måle glansen i metall- eller metallic-overflater. Målemetodikken kan ellers brukes på alle plane flater.

Oppdatert: 06.12.2016  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]