Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Mal en dør

 •  
 •   Publisert:
Døren har tre speilruter/firkanter. Langs rutene ligger en profilert list; stafflisten og en nedsunket kant; frisen. Her e...   Frode Larsen/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Malte dører er et dekorativt, og gir farger og lunhet til interiøret.

Her er dybdeforskjellene i en fyllingsdør fremhevet med farger, men husk at det ikke bør være for stor lyshets-, mørkhetskontrast mellom fargene du velger. Lyse, klare farger kombinert med mørke, tunge farger vil gi et oppstykket inntrykk av døren.

Karmen rundt døren skal males i samme farge som døren eller en farge som står i står i stil til dørfargen. Det er viktig at karm og dør fremstår som en helhet på veggen. 

. FORARBEID:

En gammel ubehandlet dør eller tidligere malt/lakkert dør må vaskes med et kraftig rengjøringsmiddel, feks kraftvask eller grovrent. Etterskyll godt med rent vann, og mattslip døren når den er tørr. Husk å avstøv døren før du begynner å male. En ny dør fuktes med en svamp med lunkent vann, mattslipes når den er tørr (for å fjerne fiberreisningen) og avstøves.

. MALING AV DØR:

Påfør et tynt strøk av bunnfargen, og la tørke.

. Når bunnstrøket er helt tørt påføres toppstrøket. Mal den øverste speilruten med rull først, og stryk ut med bred pensel i treverkets lengderetning.

. Mal frisen og stafflisten rundt speilruten med den ovale penselen.

Deretter males de to neste speilrutene på samme måte. Rammen rundt resten av dørbladet males til slutt ved å påføre malingen med rull og stryke ut med bred, flat pensel i treverkets lengderetning. Gerikten/karmen rundt døren males ved å begynne nederst ved gulvlisten og følge gerikten oppover og rundt døren slik at man kommer ned til gulvlisten på den andre siden igjen.

. SLIPING:

Bruk en slipesvamp/slipepapir (120-150) og slip med lett hånd igjennom toppstrøket enkelte steder slik at oransjefargen under skinner igjennom. Men ikke overdriv! Slipingen skal se naturlig ut og gi illusjon av flere års slitasje.

. DEKORERING:

Avstøv døren med en feiekost eller støvsugeren, og mal frisen rundt speilruten med en smal pensel (den grønne kanten). Dekk til med maskeringstape hvis du er redd for å male utenfor. La tørke, og mal deretter den profilerte listen (den oransje).

. LASERING:

Når malingen er helt tørr, påføres lasuren i et jevnt, tynt strøk med bred pensel over hele døren. Begynn med speilrutene og fortsett med rammen rundt resten av dørbladet. Stryk ut lasuren med en lasurfordriver med blandingsbust. NB! Stryk bare i treverkets lengderetning!

. OLJING:

Når lasuren er tørr, påføres klar olje i et tynt strøk over hele døren med pensel. La oljen trekke inn i treverket, ca 15 min, og poler overflaten med en lofri fille. Sørg for at all overskytende olje tørkes vekk.

Dette brukte vi::

Maling:
 • Bunnfarge dør: matt, vanntynnet interiørmaling, glans 7-10, farge S 2050-Y70R
 • Toppstrøk dør: matt, vanntynnet interiørmaling, glans 7-10, farge S 8502-G
 • Frisen: matt, vanntynnet interiørmaling, glans 7-10, farge S 6030-Y
 • Stafflisten: matt, vanntynnet interiørmaling, glans 7-10, farge S 2050-Y70R
 • Mørk oljelasur med pigmenter av brent umbra.
 • Evt. klar parkett- og møbelolje
 
Verktøy:
 • 10 cm korthåret mikrofiberrull (midi)
 • 45 mm oval pensel med blandingsbust. 
 • 70-100 mm bred, flat pensel med blandingsbust.
 • Lasurfordriver med blandingsbust.
 • 15-20 mm vinduspensel med blandingsbust
 • Slipesvamp, evt. slipepapir korning 120-150.
Les også Lag naturlig slitasje

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: