Kategorier

Meny

Konto

Mal en dør

Malte dører er et dekorativt, og gir farger og lunhet til interiøret.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Mal en dør

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her er dybdeforskjellene i en fyllingsdør fremhevet med farger, men husk at det ikke bør være for stor lyshets-, mørkhetskontrast mellom fargene du velger. Lyse, klare farger kombinert med mørke, tunge farger vil gi et oppstykket inntrykk av døren.

Karmen rundt døren skal males i samme farge som døren eller en farge som står i står i stil til dørfargen. Det er viktig at karm og dør fremstår som en helhet på veggen. 

. FORARBEID:

En gammel ubehandlet dør eller tidligere malt/lakkert dør må vaskes med et kraftig rengjøringsmiddel, feks kraftvask eller grovrent. Etterskyll godt med rent vann, og mattslip døren når den er tørr. Husk å avstøv døren før du begynner å male. En ny dør fuktes med en svamp med lunkent vann, mattslipes når den er tørr (for å fjerne fiberreisningen) og avstøves.

. MALING AV DØR:

Påfør et tynt strøk av bunnfargen, og la tørke.

Dele på Pinterest

. Når bunnstrøket er helt tørt påføres toppstrøket. Mal den øverste speilruten med rull først, og stryk ut med bred pensel i treverkets lengderetning.

Dele på Pinterest

. Mal frisen og stafflisten rundt speilruten med den ovale penselen.

Deretter males de to neste speilrutene på samme måte. Rammen rundt resten av dørbladet males til slutt ved å påføre malingen med rull og stryke ut med bred, flat pensel i treverkets lengderetning. Gerikten/karmen rundt døren males ved å begynne nederst ved gulvlisten og følge gerikten oppover og rundt døren slik at man kommer ned til gulvlisten på den andre siden igjen.

Dele på Pinterest

. SLIPING:

Bruk en slipesvamp/slipepapir (120-150) og slip med lett hånd igjennom toppstrøket enkelte steder slik at oransjefargen under skinner igjennom. Men ikke overdriv! Slipingen skal se naturlig ut og gi illusjon av flere års slitasje.

Dele på Pinterest

. DEKORERING:

Avstøv døren med en feiekost eller støvsugeren, og mal frisen rundt speilruten med en smal pensel (den grønne kanten). Dekk til med maskeringstape hvis du er redd for å male utenfor. La tørke, og mal deretter den profilerte listen (den oransje).

. LASERING:

Når malingen er helt tørr, påføres lasuren i et jevnt, tynt strøk med bred pensel over hele døren. Begynn med speilrutene og fortsett med rammen rundt resten av dørbladet. Stryk ut lasuren med en lasurfordriver med blandingsbust. NB! Stryk bare i treverkets lengderetning!

Dele på Pinterest

. OLJING:

Når lasuren er tørr, påføres klar olje i et tynt strøk over hele døren med pensel. La oljen trekke inn i treverket, ca 15 min, og poler overflaten med en lofri fille. Sørg for at all overskytende olje tørkes vekk.

Dele på Pinterest

Dette brukte vi:

Maling:

Bunnfarge dør: matt, vanntynnet interiørmaling, glans 7-10, farge S 2050-Y70R

Toppstrøk dør: matt, vanntynnet interiørmaling, glans 7-10, farge S 8502-G

Frisen: matt, vanntynnet interiørmaling, glans 7-10, farge S 6030-Y

Stafflisten: matt, vanntynnet interiørmaling, glans 7-10, farge S 2050-Y70R

Mørk oljelasur med pigmenter av brent umbra.

Evt. klar parkett- og møbelolje

 

Verktøy:

10 cm korthåret mikrofiberrull (midi)

45 mm oval pensel med blandingsbust. 

70-100 mm bred, flat pensel med blandingsbust.

Lasurfordriver med blandingsbust.

15-20 mm vinduspensel med blandingsbust

Slipesvamp, evt. slipepapir korning 120-150.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]