IFI logo
Se flere bilder
Kvistproblemer på fabrikkmalte vinduer

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Kvistproblemer på fabrikkmalte vinduer

Mange opplever at sine fabrikkmalte vinduer får misfarging rundt kvisten. Ved å velge en lys maling og påføre kvistlakk kan du begrense problemet.

Åshild Tyssen Nyhus

Åshild Tyssen Nyhus
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dessverre er dette et problem for mange når det gjelder fabrikkmalte vinduer eller dører, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Benyttes ofte akrylmaling

Han forklarer dette med at produsentene i dag for det meste benytter akrylmalingssystemer. Ofte brukes det ikke kvistisolasjon i det hele tatt. Akrylmalingene er forholdsvis "åpne", slik at malingen ikke har samme evne til å holde på kvaen som en tettere, tradisjonell oljemaling. I tillegg er det en del variasjon i malingsfilmtykkelsen fra produsent til produsent.

Både akryl og oljemaling kan i seg selv løse opp stoffer i kvaen, slik at misfarging kan skje temmelig raskt hvis det ikke er kvistisolert. Utfordringen ligger i at tradisjonell kvistlakk egner seg dårlig utendørs.

Misfargingen kan gå over til direkte utsvetting av kvae, og høy temperatur gjør kvaen mer flytende samtidig som treverket trekker seg sammen.

Velg lyse farger

- Hvite vinduer får sjelden særlig høyere temperatur enn luften, mens mørke farger kan bli fryktelig varme, forteller Ole Andreas Klaveness.

Er du derfor plaget med misfarging rundt kvistene, kan maling av lister og dører i lyse nyanser være et forsøk verdt.

Prøv med kvistisolasjon

Til tross for at kvistlakk ikke har samme effekt ute, som inne, kan det være verdt et forsøk å påføre dette dersom du har problemer med misfarging. Benytt da en fargeløs kvistlakk, som vil synes minst mulig.

Finn ut hva slags maling som er brukt

Det er ikke så lett å se om vinduene er malt med olje- eller akrylmaling. Kontakt derfor leverandøren for å finne ut hvilken maling som er brukt. Hoverregelen er at man bør bruke samme maling som man har begynt med. Desverre er det vært svært få akrylmalinger for vinduer på markedet, men dette er i ferd med å endre seg.

Hvordan gå frem?

- Vask grundig

- Mattslip med et fint slipepapir

- Påfør klar kvistlakk

- Mal over med maling beregnet på vinduer utvendig

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.