IFI logo
Se flere bilder
Kulden kommer – forbered peisovnen

Foto: Espen Grønli/ifi.no, Sola Berentsen /ifi.no, Kemetyl, Krefting, Alfort & Cronholm

Kulden kommer – forbered peisovnen

Åpne ildsteder tar dårlig vare på varmen fra veden. Derfor har stadig flere ovn- og peisløsninger dører som kan stenges igjen. Slik rengjør du glasset i døren når sotet tar overhånd.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å få den rette peiskosen i stua velger de fleste dørløsninger med glass som tillater innsyn til den ildsprakende veden. Etter hvert kan det imidlertid bli ganske vanskelig å se det flammende bålet – soten tar overhånd – uansett hvor «riktig» du fyrer. Fortløpende rengjøring er nødvendig i fyringssesongen. De fleste av oss har nok vært vant til å benytte midler som salmiakk og andre tradisjonelle, fettløsende produkter – men det finnes langt mer effektive midler.

Se flere bilder
Du skal ikke fyre lenge før glasset i døren dekkes av sot.

Foto:

Du skal ikke fyre lenge før glasset i døren dekkes av sot.

Effektive midler for fjerning av sot

Flere leverandører har glimrende midler for fjerning av sot. Nitor Sotbort fra Alfort & Cronholm,  Grill & Ovn Cleaner fra Kemetyl og Soteks Glass Cleaner og Plumbo Ovn og Grillrens fra Krefting er spesialmidler som blant annet benyttes til fjerning av sot fra peisdørene. Rensemidlene sprayes på og løser opp soten etter kort tid; deretter er det bare å pusse glasset rent med en fuktig klut eller tørkepapir. 

Vær forsiktig

Ved bruk av sterke kjemikalier bør det utvises stor forsiktighet. Uansett rengjøringsmiddel bør gulv og andre flater tildekkes med egnet, vanntett materiale for å unngå skader eller stygge flekker. Gamle aviser kan også gjøre nytten, men for eksempel vil malefilt være et trygt valg. Den suger opp fukt og hindrer at fukt trenger gjennom, ettersom den har en bakside av tett plast. Solide gummihansker absolutt nødvendig for å unngå skader i hendene. Benytt gjerne vernebriller.

Universalmiddel

En annen effektiv fett- og flekkfjerner som også kan benyttes til peisvinduet, er universalmiddelet Liberon Møbelrenser fra Alanor. Middelet er egentlig spesialutviklet for rengjøring av treverk, men kan også benyttes til fjerning av fett fra ventilatorer og kjøkkenskap, kalkbelegg på fliser og glassvegger i dusjen, kulepennstreker og tusjmerker, stearinsøl på bordplater og limrester fra tape og klistremerker på møbler.

For mer informasjon:

Alanor 

Alfort & Cronholm  

Kemetyl

Krefting

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.