IFI logo
Se flere bilder
Krangel om julevask

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Krangel om julevask

Norske par krangler mest om rengjøring, mer enn om tid og penger. - Helt unødvendig, sier Helge Vangen, markedssjef i Jordan.

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg tror mange har en helt feil oppfatning av hva som skal til for å få det rent. Mye har skjedd siden bestemødrene våre lå på alle fire og skurte gulvet mens svetten rant. I dag er det bevist at tørrmopping med mikrofiberklut uten vann og rengjøringsmidler er den beste måten å gjøre rent på. Likevel er det mange som tviholder på vaskebøtta og driver en kjemisk krigføring mot skitt og søl med et arsenal av rengjøringsmidler.

Skepsis til nye metoder

Vangen forteller at det ikke er første gang folk er skeptiske til nye rengjøringsmetoder.

- Da langkosten kom på midten av 1950-tallet var det mange norske husmødre som protesterte og mente at det umulig kunne bli rent når man stod oppreist og vasket. På samme måte er det mange i dag som har vanskelig for å tro at det kan bli rent uten såpe og vann. 

Støvmagnet

- 90 % av alt støv og skitt i hjemmene våre er påført tørt og må derfor også fjernes tørt, forteller Vangen. Søl og flekker som har satt seg kan fjernes ved hjelp av vann, men da holder det å fukte kluten eller spraye flekken med litt vann fra flaske.

- Å dytte en gjennomvåt fille fram og tilbake på gulvet er en lite effektiv måte å gjøre rent på. Derimot vil en tørr mikrofiberklut bestående av tusenvis av tynne fibertråder raskt trekke til seg støvpartiklene og holde på dem helt til kluten puttes i vaskemaskinen. Vangen forteller at mikrofiberklutene er unike fordi de utnytter statisk elektrisitet til å fange opp støv og skitt på samme måte som en magnet.

Renere nå enn før

Heldigvis har mange nordmenn fått øynene opp for at det fins nye og langt mer effektive metoder å gjøre rent på, og forhåpentligvis bruker folk førjulstida til andre ting enn å krangle om rengjøringen.

Uansett henger nok tradisjonen med storrengjøring før jul igjen fra tider med litt andre hygieniske forhold enn i dag. I de gamle bondestuene var det så som så med det daglige renholdet, og denne beskrivelsen fra Hardangervidda setter ting i perspektiv:

" Fresvikbesta slo vatn yver golvet, sidan spadde ho ut skiten i store flak med ein rekkjespade og fór so yver med varmt vatn." 

I lys av dette bør vi kanskje ikke ha så dårlig samvittighet for å ta lett på julevasken og la en stakkars hybelkanin følge med inn i det nye året.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.