IFI logo
Se flere bilder
Kjøkkenvifter til besvær

Foto:

Kjøkkenvifter til besvær

Feil vifte på kjøkkenet kan føre matlukten på ville veier. - Mange kjøkkenvifter bråker også for mye, mener Byggforsk.

Dag Øyvind Olsen

Dag Øyvind Olsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En skikkelig kjøkkenvifte skal fjerne matlukt, fett og damp. Men den skal ikke gjøre luften på kjøkkenet dårligere. Den skal heller ikke blåse matlukt inn til naboen eller skape trekk.

- Folk er opptatt av at ventilatorene skal se fine ut, men mange trekker faktisk uhensiktsmessig mye luft ut av kjøkkenet, sier sivilingeniør Kari Thunshelle i Byggforsk til Newswire. Hun mener vi er blitt så opptatt av design at det går på bekostning av funksjonaliteten.

- Lekre løsninger fungerer ikke alltid som tilsiktet. Leverandører av kjøkken og hvitevarer må gi skikkelige råd til kundene, sier Thunshelle.

Større kjøkken

Norske kjøkken er blitt større de siste årene. - Til store rom anbefaler vi å kjøpe en ventilator med ekstern motor. Slike ventilatorer kan lufte ut kjøkken på opptil 50 kvadratmeter på en skikkelig måte. De kan også gå på lav hastighet når man oppholder seg i rommet over lengre tid, sier Eriksen.

Støyproblemet kan også reduseres når man velger korrekt ventilator med integrert motor.

Blåser matlukt til naboen

For beboere som deler avtrekkskanal med andre boliger kan det oppstå andre problemer.

- Folk som bor i leilighet må passe på. En typisk feil er å montere kjøkkenhette med vifte rett på fellessystemer med vifte på loftet. Da skapes det overtrykk, og matlukt ender opp på kjøkkenet hos naboen sier Kari Thunshelle i Byggforsk. Hun mener vi må bli flinkere til å sjekke dette før vi installerer ny vifte. Norske boliger er også bygd svært tette, det skaper ekstra utfordringer for ventileringen og tilførselen av frisk luft. Ikke alle boliger er ventilert godt nok.

- Det er viktig å sette opp riktig ventil på ytterveggen, og la den være åpen. Man kan også åpne et vindu i et naborom, men ikke på kjøkkenet, for det reduserer effekten, sier Terje Eriksen.

Mange valgmuligheter

Verdens største leverandør av hvitevarer, Electrolux Group, har nå 100 ulike kjøkkenhetter og ventilatorer i sitt sortiment i Norge.

- Mange kunder er opptatt av å skaffe seg kraftige ventilatorer, men luftmengden som fjernes fra kjøkkenet skal kunne tilføres igjen. Derfor er det svært viktig å ha et opplegg for skikkelig tilførsel av frisk luft, sier produktansvarlig Terje Eriksen i Electrolux.

Kjøkkenet er blitt rommet der familien samles.

- Hvilken ventilator eller kjøkkenhette du bør velge, avhenger av størrelsen på kjøkkenet, sier Eriksen. Han mener at for å bevare et godt inneklima skal ventilatoren kunne skifte ut luften fem til ti ganger i timen. Den største utskiftningen skal skje i små kjøkken.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.