IFI logo
Se flere bilder
Ja, du må vaske og skrape

Foto: Chera Westman/ifi.no, Laila Owren og Harald Sola Berentsen/ifi.no

Ja, du må vaske og skrape

Før du maler må underlaget være rent, fast og tørt. Det gjelder ikke minst når huset skal males utvendig.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er som når du skal lakke bilen din; du må vaske grundig og matte ned overflaten før du kan lakkere, sier malermester Enrico Bastiani hos Nordsjö.

Skrubbing er nødvendig

Bland ut rengjøringsmiddel beregnet for vask før maling med vann, gjerne i en tiliters bøtte. Påfør blandingen med en beispensel eller en litt myk vaskekost som passer til formålet.

- Lett skrubbing er nødvendig for å få bort all skitt og groing. Bruk vanlig hageslange til å spyle. Jeg fraråder bruk av høytrykksspyler; ofte gjør den mer skade enn nytte - la proffene håndtere den slags utstyr, sier Bastiani.

Og selv om du tenker at såpe og vann på vinduene sikkert ikke gjør noen skade, er det greit å være litt obs, for disse rengjøringsmidlene er langt kraftigere enn de du bruker på vindusglasset.

- Pass på at det ikke kommer for mye rengjøringsmidler på vinduene, det kan lett oppstå striper i glasset, i hvert fall om det ikke spyles vekk med en gang, råder malermesteren.

Se flere bilder
Vask grundig med rengjøringsmiddel beregnet til bruk før maling.

Foto:

Vask grundig med rengjøringsmiddel beregnet til bruk før maling.

Skraping

Er det løs maling på veggen, må den bort før du skal male. Skjær litt i filmen med en kniv, så ser du om den løsner lett. Du trenger ikke fjerne absolutt all maling, men vær grundig å fjerne alt som ikke har godt feste.

Det kan synes som en håpløs oppgave å skrape et helt hus, og det er et tungt og tidkrevende arbeid, men kan altså være helt nødvendig. Invester gjerne litt ekstra i godt verktøy, det har du stort utbytte av under arbeidet. Med gode skraper går jobben mye raskere og enklere.

- Årsaken til at du må skrape, kan være at du har påført for mange strøk gjennom for mange år, eller har det noe å gjøre med selve bygningen – at det kommer fuktighet bak malingen, som senere tørker inn og får treverket til å sprekke. Har snekkeren skutt spikerslagene for langt ned så sprekker det - og da gjerne malingsfilmen også. Her vil det være fuktighet som trenger inn, så her må det skrapes. Det er spesielt viktig å få impregnert endeveden på slike utsatte steder, sier Bastiani.

Se flere bilder
Fjern all løs maling med en egnet malingskrape eller en stålbørste.

Foto:

Fjern all løs maling med en egnet malingskrape eller en stålbørste.

Impregnering

Når du har skrapt ned et område, er det avgjørende å binde trefibrene ved å påføre en tynn impregneringsolje som er i system med det malingsleverandøren anbefaler som grunning.

- Aller best blir det om du benytter en tregrunning oppå impregneringen før du maler. Grunningen er hvit, for om du tilsetter pigmenter i den får den en redusert funksjonalitet. Alt dette kan synes omfattende og komplisert, men om du går rett på malingen så oppnår du kun vedheft på toppen og en vil lettere få problemer senere, tipser han videre.

For mer informasjon:

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Butinox Futura

Drywood

Flügger

Jordan

Nordsjö

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.