IFI logo
Se flere bilder
I hytt(e) og pine?

Foto: Cecilie Bjørnerud Knap/ifi.no og Prognosesenteret

I hytt(e) og pine?

I takt med at urbaniseringen av det norske folk tiltar, ser det ut til at hytta blir stadig viktigere for oss. Det er på hytta vi kan roe ned fra en hektisk hverdag, det er på hytta vi kan realisere våre basale behov, innendørs og utendørs.

Kåre Elnan/Prognosesenteret

Kåre Elnan/Prognosesenteret
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 

Historisk sett har hytta vært ensbetydende med et enklere liv. Stedet der vi «likte» å vaske oss i en sinkbalje, der vi syntes det var hyggelig å fryse litt hver morgen før vedovnen hadde fått overtak, eller der vi lot oss sjarmere av duften fra en flittig brukt utedo…

Vi setter naturligvis dette litt på spissen, men det er viktig å huske på at mange hytter fortsatt er ganske små, og relativt enkle. 

Se flere bilder
Kåre Elnan er partner og markedssjef i Prognosesenteret AS.

Foto:

Kåre Elnan er partner og markedssjef i Prognosesenteret AS.

Hytta oppgraderes

Våre målinger av hva som skjer i hyttemarkedet tyder på at dette er et svært interessant marked, ikke bare i forbindelse med at vi bygger mer enn 6.000 nye hytter årlig, men i like stor grad fordi det skjer noe med de eksisterende hyttene. Det gamle hyttene er i ferd med å oppgraderes!

De utvendige arbeidene er vanligst, ved at nesten 4 av 10 hytteeiere svarer at de har gjort noe med hytta utvendig i løpet av det siste året. Nesten 8 av 10 som gjør noe utvendig, maler eller beiser hytta. Det betyr at nesten 150.000 hytter males eller beises utvendig, hvert år! I tillegg krever hytteholdet også innsats på andre områder utvendig. Vi bytter vinduer, dører og tak, og ikke minst bygger terrasse. Denne anretningen har en tendens til å vokse en kvadratmeter eller to – hvert år.

Strøm og vann viktig

Men det er ikke utvendig hytterevolusjonen skjer – det er inne! I takt med at velstanden i befolkningen øker, kommer også ønsket om mer komfort, også på hytta. Når vi spør potensielle hyttekjøpere om hva de synes er viktigst ved valg av hytte, får vi noen interessante svar. På førsteplass kommer naturligvis at prisen skal være fornuftig, det sier seg nesten selv. Fra et interiør- og oppussingsperspektiv er det imidlertid interessant å konstatere at strøm og vann/avløp kommer på de neste plassene over viktige kriterier for kjøp av hytte. Hva betyr det – at hytter uten strøm og vann ikke selges. Nei, langt ifra!

Nesten 100.000 husstander går med planer om å skaffe seg hytte i Norge, og det omsettes mellom 20.000 og 25.000 hytter årlig, mange av dem med relativt nøktern standard, uten strøm og innlagt vann. 

Hytta for nytelse

I takt med at eldre hytter bytter eiere eller brukere, skjer det også noe med hytta. Rundt regnet en fjerdedel av hytteeierne pusser opp hytta innvendig, og majoriteten maler hytta innvendig. De siste målingene vi har gjort av dette markedet viser en interessant trend, det er en stadig større andel av hytteeierne som gjør større og mer omfattende oppussingsarbeider. De foretar elektrikerarbeider, de gjør noe med kjøkkenet, og ikke minst med badet!

Konklusjonen er klar – det gamle koselige hyttelivet står for fall! Utedoen og sinkbøtta må vike plass for innlagt vann og høy komfort! Hytta er ikke lenger et sted vi drar til for å sjekke om vi overlever, men er et sted vi reiser til for å nyte. Et glass vin, en god bok, fritiden og hverandre!

For å nå dit vil vi ha det mer lettvint, med bedre standard.

Hytte(r)evolusjonen har startet, i hytt(e) og pine!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.