IFI logo
Se flere bilder
Hvordan velge nytt parkettgulv?

Foto: Tarkett

Hvordan velge nytt parkettgulv?

Det å velge et nytt parkettgulv er noe man kanskje bare gjør én gang i livet – det er en investering for fremtiden. Gjør gjerne litt ekstra research, så du finner du det ideelle gulvet du kan leve best med lenge.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et nytt parkettgulv er laget av trær som begynte å vokse for omtrent 130 år siden. Når man investerer i et nytt parkettgulv kan det være en fin tanke å ha i bakhodet som en påminnelse om å gjøre et godt valg også langt inn i fremtiden.

– I løpet av livet skifter du ut parkettgulv én gang, maksimalt to. Som oftest skiftes ikke gulvet fordi det er nødvendig, da et gulv av god kvalitet varer hele livet, sier Anders Gathu, nordisk produktsjef hos gulvleverandøren Tarkett.

Så når man først befinner seg i en situasjon der man skal investere i et nytt parkettgulv, oppfordrer han til å ha et bevisst forhold til og forhøre seg om både utseende, kvalitet og miljø i butikken før valget tas.

- Som forbruker bør du spørre om trevirket er miljøsertifisert. Våre parkettgulv er Cradle to CradleTM-sertifiserte, som betyr at Tarkett oppfyller mange miljøkrav; fra bærekraftig skogdrift til alle ledd i produksjons-kjeden. Miljøhensyn i produksjon av gulv er dessverre ingen selvfølge, så er du en miljøbevisst forbruker, må du stille krav, råder han.

Se flere bilder
Parkettgulv

Foto:

Herritage fra Tarketts Atelier Collection har naturlige fargevariasjoner kombinert med børstet overflate og lasur.

Kvalitetsforskjeller

Å ha et bevisst forhold til kvalitetsforskjeller er også en fordel. Det skandinaviske klimaet er helt annerledes enn nedover i Europa. Om vinteren, med kulde ute og kraftig fyring inne, får vi en langt tørrere luftkvalitet enn i de varmere månedene, der luftfuktigheten inne er betydelig høyere.

– Tre er et levende materiale. Det innebærer at når trevirket blir fuktig, sveller det, og det krymper når det blir tørt. For at parkettgulvet skal takle vårt nordiske klima, og verken få sprekker eller i verste fall reise seg, er det utrolig viktig hvordan gulvet er produsert, sier Gathu.

Gulv fra seriøse aktører i det norske markedet er i stor grad produsert for og tilpasset nordiske temperatursvingninger, men det gjelder ikke alle parkettgulv.  

- Jeg ville også spurt om gulvets overflatebehandling – det er store variasjoner og ulik kompleksitet i hvordan en lakk er konstruert. Be om informasjon om gulvets overflatebehandling og hvordan den takler slitasje, riper og flekker, tipser Gathu videre.

Utseendet også viktig faktor

Det mest opplagte å ta hensyn til er kanskje utseendet. Tidligere gikk det mest i de mer naturlige eikeproduktene, men nå er produsentenes utvalg langt mer sammensatt og komplekst – både når det gjelder struktur, farge og bordbredde.

– Generelt gir det mer harmoni å ha smale gulvbord og mindre mønster i et lite rom. I et stort rom har man flere valgmuligheter. Se på lysinnslippet og rommets form. Det gir mer ro om stavene og gulvbordene går i lysets retning. Har man lysinnslipp fra flere retninger, bør man følge den lengste veggen. Det er med andre ord lengden som mange ganger vil bestemme retningen, er Gathus tips.

I tillegg er husets arkitektur og stil på det øvrige interiøret også av betydning.

– Jeg vil si at man enten bør komplettere eller skape kontraster. Hva man velger, kommer an på hvor tøff man vil være. Å følge husets arkitektur er naturligvis en sikker vei å gå, på samme måte som gjennomtenkte valg ofte gir spennende og personlige rom. Man kan gjerne utfordre og ha forskjellige gulv, men det må gjøres bevisst, sier Gathu.

Se flere bilder
Valg av parkettgulv

Foto:

Håndlagde, tynne faser forsterker det rustikke og ekte inntrykket i serien Herritage fra Tarketts Atelier Collection.

Mer infromasjon

konsument.tarkett.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.