Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Hva kan jeg gjøre med respatexplatene?

Respatexplatene på badet var kanskje stilige en gang på 70-tallet, men nå er mange lei og ønsker noe annet. Hva kan man egentlig gjøre med dem?

  • Er du lei av de gamle veggene? Det finnes alternativer. Badet på bildet er flislagt.

    Foto:

  • Disse platene var nok

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Før du bestemmer deg for om du skal fjerne dem eller prøve å legge behandling oppå, bør du gå over platene og se om de er intakte. Hvis de er skadet kan du risikere å ha fuktskade under platene, og de bør skiftes ut. Men hvis de ser hele og pene ut, er det ingenting i veien for å prøve å male eller flislegge dem.

Maling?

- Det er mulig å male respatex, og vi har lykkes mange ganger med dette, men det er ingen garanti for at malingen vil sitte lenge, forteller malermester og teknisk sjef i Beckers Chresten Nielsen.

Hvis du velger å ta sjansen, lønner det seg imidlertid å være bevisst på riktig fremgangsmåte og produktvalg.

- Start med å rubbe godt ned med et sandpapir slik at overflaten blir mattet ned, råder Steffen Grønneberg hos teknisk service i Flügger.

Etter at platene er mattet, er det tid for gruning. Malingsvalget avhenger litt av om du skal male i våte soner eller ikke. Det kan være lurt å benytte en våtromsgrunning først, for deretter en våtromsmaling, ettersom disse er beregnet for denne typen rom. Men dersom du maler i tørre soner, kan det kan også fungere fint med en god heftgrunn og interiørmaling som er litt hard (for eksempel en som er beregnet på panel eller dør/list).

Fliser?

Det finnes flere typer respatexplater, noen er helt tynne og andre er tykkere og stive. Hvis dine plater er av den tynne typen er det ikke anbefalt å flislegge. Har du derimot den stive typen, skal det fungere fint å legge fliser på dem.

Fred Syversen hos Casco anbefaler at man sliper lett over platene først, slik at man får den heft man trenger for videre behandling. Deretter kan man påføre spesialprimer, før man limer på flisene. Helt vanlig flislim kan benyttes.

- Det kan lønne seg å vente litt ekstra lenge, for eksempel 2-3 dager, før man fuger flisene. Dette for å forhindre at det stenges fukt mellom platene og flisene, forteller Syversen.

Oppdatert: 11.02.2016  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]