IFI logo
Se flere bilder
Hundestreker

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Hundestreker

Hunden er kanskje menneskets beste venn, men gulvet ditt har nok ikke et like kjærlig forhold til den. Skarpe hundeklør riper opp og skader. Hva slags gulv bør hundeeiere velge?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvorvidt hunden skader gulvet kommer selvfølgelig an på dens lynne og størrelse. En vilter, åtte måneder hannhund på 30 kilo som spinner rundt vil nok gjøre mer skade enn en rolig, liten chihuahua. Men om stuegulvet ikke er laget av betong bør du nok uansett være innstilt på at det kan komme riper.

Tregulv?

Tregulv og hund er dårlig kombinasjon. Treverk er et mykt materiale, og vil raskt ta skade, uansett valg av tresort. Om du allikevel ønsker et gulv i tre bør du velge det hardeste treverket du finner. For eksempel kan parkett i lønn eller ask være gode alternativer, og vil ha lengre holdbarhet enn myke treslag som bjørk eller heltre furu.

Vinyl?

Et gulv i vinyl er hakket bedre enn tre, men også dette vil raskt ta skade av viltre hundepoter. Om det allikevel skal legges vinylgulv kan det være en idé å benytte den typen som er beregnet til offentlige rom som butikker og skoler. Denne er mer slitesterk enn typen som vanligvis selges til privatpersoner, og vil derfor ha noe lengre holdbarhet sammen med hunden.

Linoleum?

Linoleum er i utgangspunktet et slitesterkt materiale, som ofte brukes på for eksempel skoler. Slitestyrke på et linoleumsgulv vil bli omtrent den samme som på den sterkeste vinylen. Velger du linoleum bør du imidlertid ikke velge en helt ensfarget. Jo mer ensfarget den er jo lettere synes merker.

Fliser?

Fliser kan være en fin løsning med hund i huset, men forhør deg i butikken om flisenes slitestyrke. Glaserte fliser finnes i flere styrker. Hunden din vil nok ha litt problemer med å ødelegge fliser med sterk glasur. Flisenes glasurstyrke oppgis etter PEI-normen som går fra 1 til 5, hvor 5 er den sterkeste. Ved kjøp av glaserte fliser, velg derfor de med høy PEI-verdi om hunden skal få løpe på gulvet.

Laminat?

Laminatgulv er nok den beste løsningen for deg som har hund på grunn av sine slitesterke egenskaper. Denne typen gulv har både en meget sterk kjerne og overflate. Med denne typen gulv skal din firbeinte venn få litt å bryne seg på med hensyn til å sette store spor.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.