IFI logo
Se flere bilder
Holdbar fargebehandling av gamle tregulv

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Holdbar fargebehandling av gamle tregulv

Har flotte, originale tregulv fra 1910, men de begynner å bli slitte og jeg er lei furu. Derfor ønsker jeg å slipe det ned og farge gulvet i en mørkere nyanse. Det er veldig viktig for meg at de er enkle å vedlikeholde og at de ikke så lett får flekker. Hva slags behandling bør jeg bruke?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lakkerte gulv er helt klart de mest holdbare. De har både de lengste vedlikeholdsintervallene og gir mest beskyttelse til treverket. Men for å tone gulvet i den fargen du ønsker, vil jeg anbefale deg en kombinasjon av flere produkter. Det finnes for eksempel mange typer interiørbeiser som vil passe fint til ditt formål, og gi gulvet ditt akkurat den fargen du ønsker. Disse interiørbeisene er imidlertid ikke veldig holdbare, og man bør derfor påføre en etterbehandling. Så ved å først påføre en fargebehandling for deretter å lakkere gulvet, får du både et flott, farget gulv og en behandling som vil holde lenge.

For å finne nettopp den fargenyansen du er på jakt etter, er du nesten nødt til å prøve deg frem. I butikkene har de som regel oppstrøksprøver, men du må være oppmerksom på at treverkets naturlige farge vil påvirke det endelige fargeresultatet. Prøven du ser i butikken vil med andre ord ikke nødvendigvis samsvare helt med fargen du får på gulvet ditt. Derfor kan det lønne seg å prøve fargen på et lite synlig sted før du farger hele gulvet. Hvis du synes fargen på interiørbeisen er fin, men litt sterk, er det ingenting i veien for at du kan tynne den ut med litt vann, slik at den blir svakere og dusere.

Når gulvet har fått den fargen du ønsker, kan du legge en klar lakk over. Men her holder det ikke med ett strøk hvis du vil ha en holdbar behandling. Ta gjerne fire til fem strøk med lakk, så er du sikker på at det vil holde i mange år fremover.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.