Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Historisk og moderne

Nasjonalbiblioteket er en kulturarv som skal kombineres med bruk av moderne teknologi. Her har en ombygging skapt en ny helhet.

 • Ankomsthallen hvor kalkmalerier på tak og vegger er utført av Emanuel Vigeland da bygget var nytt i 1913. Nå er utsmykkingene rehabilitert.

  Foto:

 • Trappegangen mellom 1. og 2. etasje hvor Axel Revold (til venstre) og Per Krohg freskomalte veggene i 1933. Veggmaleriene er restaurert.

  Foto:

 • Det gamle og det nye - utvendig og innvendig - nå glassoverbygget som danner et gedigent innerom med blant annet kantine.

  Foto:

 • Det gamle og det nye - utvendig og innvendig - nå glassoverbygget som danner et gedigent innerom med blant annet kantine.

  Foto:

 • Fra den innebygde bakgård med nye trappeløsninger og heisanlegg. Gulvet er linoleum i en frisk, moderne grønnfarge.

  Foto:

 • Store deler av interiøret er bevart og satt i stand, kombinert med at nasjonalbiblioteket i dag også skal følge med i den teknologiske verden.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

I tillegg er det oppført et nybygg til andre gjøremål enn bibliotek, som har fått et beslektet navn, nemlig Halvbroren.

 

Hovedfløyen i det staselige bygget med adresse Drammensveien 42 ved Solli Plass ble oppført i 1913, den gang som Universitetsbiblioteket for Universitetet i Oslo fordi Domus Biblioteca på Karl Johan var blitt for lite.

Senere fulgte påbygging av en vestfløy i 1933, mens en østfløy ble ferdiggjort etter frigjøringen i 1945. Universitetsbiblioteket flyttet til sitt nybygg på Blindern i 1998, samtidig som Statsbygg startet arbeidet med en totalombygging av Drammensveien 42.

Det er samarbeidet med Kulturdepartementet og fordi bygningen var fredet har også Riksantikvaren vært med i hele byggeprosessen. Sommeren 2002 overtok statlige Entra Eiendom AS bygget.

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein forteller at dette skal utgjøre en helhet hvor det er sammenheng mellom kunnskapshistorien og den teknologisk fremtid - alt i en effektiv og moderne form. Nasjonalbiblioteket omfatter både skrift, lyd og bilde.

Ansvarlig for interiørdelen har vært Elisabeth Edin Ruge i ØKAW Arkitekter: - Prosjektet har bestått i å omforme eksisterende, nedslitte og krunglete bygningsmasse til et moderne nasjonalbibliotek med ny foredragssal og rom for skiftende utstillinger. Det er tatt ganske dramatiske grep, nesten alt er revet ned innvendig og vanskelighetsgraden har vært høy.

- De gamle antikvariske rom skulle beholdes og rehabiliteres, mens andre ikke - det har gått fra helt verneverdig til ikke-verneverdig. Det har vært et mål å finne et uttrykk som skaper dialog mellom fortidens interiører, materialer og historie og nåtidens materialer, former og teknikk, hvor gammelt framstår gammelt og nytt framstår nytt i et kontrastfylt møte.

 

- Glass er benyttet bevisst og som et gjennomgående tema. Dette skaper transparens og refleksjon i bygningen. Det er benyttet i samspill med eksisterende treverk i de verneverdige arealene; det hever standarden i de moderne arealene.

- For å framheve gamle treslag og farger er alle nye elementer holdt i avstemte gråtoner. Den turkisgrønne fargen fra de antikvariske arealene er hentet fram og supplert med fargenyanser som gir bygget den nødvendige verdighet og forfriskende innslag.

- Områdene med verneverdige areal ligger spredt og arealene flyter i hverandre. For å binde bygningen sammen og gi den identitet er det benyttet bibliotekgrønt gulvbelegg over det hele.

Armstrong DLW som har levert totalt ca. 10.000 kvadratmeter linoleum fra fabrikken i Delmenhorst i Tyskland (én av fire linoleumsfabrikker i verden i dag). Den litt tunge grønne hovedfargen dominerer; det er lagt 9.000 kadratmeter med 2,5 mm Uni Walton 101-030 og 1.000 kvadratmeter av den litt skarpe, moderne grønne - en DLW Colotette 131-059.

 

Se også Fargemagasinet nr. 6/06

Oppdatert: 13.03.2015  

Disse gjorde arbeidet:

Byggherre: Entra Eiendom AS

Totalentreprenør: Skanska Norge AS

Arkitekt: ØKAW Arkitekter MNAL AS (forprosjekt i samarbeid med Lund& Slaato Arkitekter). Prosjektleder: Rolf Erik Wahlstrøm. Interiøransvarlig: Elisabeth Edin Ruge.

Arkitekt tilbygg: Longva Arkitekter AS

Malerarbeidet: O. E. Samuelsen AS og Buer Malermester AS.

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]