IFI logo
Se flere bilder
Gulv på stubbeloft

Foto: Heidi Wexels Riser/ifi.no

Gulv på stubbeloft

Hva gjør vi når ny isolasjon er lagt? Skal det være malt tregulv, skal det legges parkett, tepper eller fliser? Hva slags undergulv trengs om det skal legges varmekabler eller -matter?

Øistein Lie

Øistein Lie
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hus der leire er brukt som isolasjon i stubbeloftet er naturlig nok av en viss alder. Et malt tregulv vil ofte være en naturlig løsning for å ivareta husets sjel. Nye gulvbord behandles med kvistlakk før det legges på alkyd gulvmaling i tre strøk. Etter første strøk kan hakk og riper sparkles og slipes.

Kanskje foretrekkes det et lakkert gulv? En vanntynnbar gulvlakk gulner minimalt og gir like god beskyttelse som en oljebasert lakk. Dessverre kan hakk og inntrykksnerker ikke repareres uten at hele gulvet slipes.

Behandling med tregulvolje er en annen variant. Kalkhvite gulvoljer tilfører treverket pigmenter og gir et lysere gulv enn naturell olje. Kalkhvit effekt oppnås også ved å lute gulvet og etterbehandle med såpe eller olje.

Parkett på tilfarere

Parkett kan være en god løsning - også på tilfarergulv. Her brukes minimum 22 mm parkett. Denne er selvbærende slik at det ikke er nødvendig å understøtte tverrskjøtene av en tilfarer. Parketten legges som vanlig i fallende lengder der den siste avkappede del i en rad brukes som startbord i neste. Men to nabobord må aldri skjøtes mellom samme bjelker eller tilfarere.

Den første bordraden festes med 26/65 firkantspiker med hode. Den første spikeren plasseres så nær veggen som mulig og slås halvveis inn. Hodet knipes deretter av og resten dores ned. Neste spiker festes på skrå innover i fjærvinkelen i forkant av bordet. Knip av hodet og dor ned. Det er kun første bordrad som skal ha to spikre. De neste radene får kun spiker i fjærvinkelen.

I motsetning til flytende gulv der stavene limes på både langside og kortside, skal parkett på tilfarergulv kun limes på kortsidene. Langsidene er jo allerede spikret fast. Lim aldri parkettbordene fast til underlaget.

Plategulv

Klikkparkett er blitt stadig mer populært og har mer eller mindre overtatt privatmarkedet. Skal det legges vanlig 14 mm klikkparkett må gulvet først beslås med gulvplater. Det samme gjelder om det skal legges teppegulv.

Keramiske fliser kan være aktuelt på kjøkkenet og ikke minst på badet. Her er det viktig at gulvet tåler den belastningen det utsettes for og er uten svikt og bevegelser. Bruk sementbaserte, fiberarmerte plater. Dette er plater som også er brannisolerende og godt egnet om det ønskes varmekabler. Sementbaserte plater må ha full understøttelse. Det betyr at tilfarergulvet først beslås med gulvbord. Platene legges deretter i forband på tvers av bordretningen.

Kjøkkenet er i utgangspunktet ikke et våtrom og trenger derfor ikke membran. Men skulle uhellet være ute med lekkasje fra en oppvaskmaskin, kan større skader på undergulvet unngås om man har tatt visse forholdsregler.

           

Varmekabler i tørre og våte rom

- Sementbaserte plater må alltid påføres primer før det legges membran eller påstøp. På andre typer plater legges det først et 1 cm tykt påstøp av betong på en plastfolie før varmekablene monteres til hønsenetting og deretter får et nytt påstøp, sier Fred-Erik Syversen på teknisk service i Casco.

I våtrom byttes plastfolien ut med en banemembran, eller påføres flere sjikt smøremembran. Membranen skal gå minst 15 cm opp på veggen. Banemembran sveises i hjørnene. Det er også viktig at det blir tett ved sluket. Kommer det fukt ned i plater og sparkelmasse kan underlaget gå i oppløsning og avgi lukt.

- Hva slags flislim vil du anbefale på slike gulv?

- Bruk et fleksibelt, sementbasert flislim som kan følge litt med når flisene beveger seg. Pass på at limdekningen er 100 % - uten luftlommer. Bruk en limsparkel med store tenner eller smør limet på begge flater. Og husk at det er vanskeligere å få god limdekning på store fliser enn på små, sier Syversen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.