Kategorier

Meny

Konto

Funksjonalisme på norsk

Gode praktiske løsninger kombinert med kjølig eleganse i rødt, hvitt og grått er noe av det som kjennetegner den nyoppussede boligen i Drammen.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Funksjonalisme på norsk

Foto: Jan Larsen/ifi.no og Eiendomsmegler Dahl AS (før-foto)

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det solide, arkitektegnede huset fikk nytt liv med interiørarkitekt Åse Imsets kyndige hjelp. 60-tallshuset, som det for øvrig finnes mange av i Norges langstrakte land, var fullt av muligheter for en interiørarkitekts trenede øyne.

Huseierne ønsket at rommene skulle henge sammen og være tilpasset egne behov. Blant annet skulle huset kunne brukes av storfamilien i form av eldre foreldre, barn og barnebarn. Videre hadde grått, hvitt og sort vært parets basisfarger i alle år og som de ønsket å beholde, men gjerne supplert med mer fargerike innslag i form av tilbehør.

- En hvit eller lysegrå base med tilbehør i form av tekstiler og småting gjør det lett å kunne endre utrykket uten store kostnader, forklarer interiørarkitekten. 

Kjøkken - med illusjon av natur

Det trange kjøkkenet i to avdelinger ble gjort om til ett stort kjøkken der enkelhet og gode praktiske løsninger ble viktige stikkord. Ny kjøkkeninnredning med glatte flater er lett å holde rent. Benkeplatene er sorte stenplater som gir et eksklusivt preg på kjøkkenet. Et viktig stikkord ved valg av slike plater er at dyktige fagfolk tar riktige mål og monterer platene.

To kjøkkenvinduer gir bra lysforhold på kjøkkenet, men ikke den helt store utsikten. Det løste den erfarne interiørarkitekten på en kreativ måte: Hvit- og sortmaling og passende pensler ble funnet frem, et enkelt motiv i bølgeform maltes så på glassplatene. De ulike gråtonene skapes ved å gradvis blande mer og mer sort i hvitmalingen. "Glassmaleriet" fungerer både som noe å hvile blikket på og som en praktisk flate å holde ren over kjøkkenbenken. Et slikt maleri kan eventuelt også skapes ved å male rett på veggen og montere glassplatene etterpå.

Det slitte korkgulvet ble byttet ut til fordel for et slitesterkt og moderne vinylgulv som er lettvint å holde rent når små barnebarn kommer trippende.

Stue med strøken stil

En 60-tallsstue fikk en ny vår i strøken stil preget av Åses moderne smak. Det gode parkettgulvet ble beholdt, men det gulnede panelet fikk nytt liv med en lys grå farge nr. S 1000-N. På avstand skaper den malingen og den fine strukturen i panelet en elegant stripeeffekt.

Til sammen gir det lyse panelet og den originale, klassiske parketten et helhetlig og rent uttrykk, som fungerer som en god basis for litt mer fargerike sprell for eksempel rundt spisestuen. Moderne kunst på veggen, morsomme ting i hylla bak spisbordet og de røde, runde teppene, som egentlig er badematter, er alle fargeglade innslag som myker opp stilen og som er lett å bytte ut når man har lyst.    

Den gamle peisen i stuen ble beholdt, men fikk en solid og moderne utforming. Opprinnelig ønsket huseierne en glatt, murt vegg, men pga. en konstruksjon med en jernbit som ikke kunne fjernes, ble det satt opp siporexblokker (som er en form for lettbetong) rundt peisen. Blokkene skjuler jernbiten, skaper en fin ramme rundt peisen og forbedret også trekken.  Både den nye peisen og veggen ble sparklet og malt i samme farge som panelet. 

Et gladgelender

Det gamle smijernsgelenderet i trappen, som minnet om svunnen tid, overlevde oppussingen med stil. Malt med metallmaling i en glad rødfarge og helt sort kom de elegante formene bedre frem, og gelenderet ble et festlig og funkisinspirert innslag i trappegangen. Linoleumsbelegget på trappetrinnene ble beholdt fordi det både er lett å holde rent og slitesterkt.

Fargerike drømmer

På soverommene ble også panelet malt i grått. Den nøytrale, lyse fargen gjør rommene større, og det er enkelt å skifte det fargerike tilbehøret med andre fargeinnslag om man går lei. Store puter, pledd og sengetepper myker opp den ellers stramme stilen. Noen kvister eller planter gjør også samme nytten. Hovedsoverommet ble gjort større ved å flytte veggen 60 cm inn i gjesterommet, som ikke trengte å være så stort.

Slik skaper du stilen:

- Velg en lys farge som basisfarge over hele huset - det gir et helhetlig inntrykk og skaper sammenheng mellom ulike rom. En lys farge gjør også at rommene virker større enn med en mørk farge.

- Samme gulvtype i flere rom er også med på å skape sammenheng mellom flere rom, men gulvtype må alltid avpasses rommets funksjon. Et kjøkkengulv må tåle mye bruk og fukt for eksempel. 

- Velg enkle, praktiske interiørløsninger fremfor ting med mange finesser og pynt uten funksjoner.

- Med en hvit basisfarge kan du boltre deg i fargerikt tilbehør i form av puter, pledd gardiner m.m., men ikke velg for mange farger på én gang om du ønsker en elegant, enkel stil. To-tre farger er nok.

Mer informasjon

www.aaseimset.no

www.tarkett.no

www.nordsjo.no

Dette ble brukt

STUE

Tak og taklister: Inova Tak - NORDSJÖ

Vegger: Blankett V 15 halvmatt, farge S 1000-N - NORDSJÖ

Vinduer og gulvlister: Blankett V 40 halvblank, farge hvit - NORDSJÖ

Sparkel på brannmur: LS 104 - NORDSJÖ

Maling på brannmur: Inova Silkematt 7, farge S 1000-N - NORDSJÖ

Ramme på peis: Siporex kjøpt hos et byggvarehus

Kupuff: Move - MØBELHUSET THOR LARSEN

Kuskinn: VERKET INTERIØR

Glassbord Pefa - MØBELHUSET THOR LARSEN

Spisestuestoler: René Herbst - MØBELHUSET THOR LARSEN

Teppe: TEPPELAND

Røde matter: IKEA

Hylle: Bygget av snekker

Spisebord og annet løsøre: PRIVAT

 

KJØKKEN

Tak og taklister: Inova Tak - NORDSJÖ

Vegger: Inova Silkematt 7, farge S 1000-N - NORDSJÖ

Vinduer og gulvlister: Blankett V 40 halvblank, farge hvit - NORDSJÖ

Gulv: Optima 864 - TARKETT

Dekorfelt over kjøkkenbenk: Vanntynnbar, hvit maling gradvis iblandet sort

Glassplate utenpå dekor: 8 mm herdet glass fra glassmester

Kjøkkeninnredning: IKEA

Benkeplate: Nero Assoluto - LENNGREN & CO. NATURSTEIN

Avtrekksvifte: ASKO

Armatur: HANSGROHE

Barstoler: Handelshuset Martinsen

Annet løsøre: PRIVAT

 

GANG

Vegger: Blankett V 15 halvmatt, farge S 1000-N - NORDSJÖ

Røde sprosser: Ready 90 helblank, farge S 1085-Y90R - NORDSJÖ

Sorte sprosser: Ready 90 helblank, farge sort - NORDSJÖ

Håndløper, linoleum og trappeneser: Originalt

Brannbil: PRIVAT

 

SOVEROM

Tak og taklister: Blankett V 15 halvmatt, farge hvit -  NORDSJÖ

Vegger, panelte: Blankett V 15 halvmatt, farge S 1000-N - NORDSJÖ

Vegger, slette: Inova Silkematt 7, farge S 1000-N - NORDSJÖ

Vindu: Blankett V 40 halvblank, farge hvit - NORDSJÖ

Rødt sengeteppe, røde puter og saueskinn: IKEA

Stol, bilde og annet løsøre: PRIVAT

 

GJESTEROM

Tak og taklister: Inova Tak - NORDSJÖ

Vegger: Inova Silkematt 7, farge S 1000-N - NORDSJÖ

Vindu: Blankett V 40 halvblank, farge hvit - NORDSJÖ

Gardin, forheng, sengeteppe og lilla puter: PRINCESS

Klokke: IKEA

Bilde, maske, puter og annet løsøre: PRIVAT

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]