IFI logo
Se flere bilder
Full forvandling, takk!

Foto: Espen Grønli og Kristian Owren/ifi.no

Full forvandling, takk!

- Utgått på dato hadde kjøkkenet vært lenge. Men hva jeg ville ha i stedet, så jeg ikke klart for meg. Jeg liker det litt tøft, ikke noe pastell og dill. Kjøkkenet måtte ha atmosfære, føles varmt og hyggelig, ikke kaldt og strengt.

Beate Slipher

Beate Slipher
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gressgrønt og rustrødt, rutete og blomstrete, sprosser og treknotter - det er noen tiår siden dette var husfruens ønskedrøm. Innredningen hadde gjort tjenesten så lenge at den var moden for utskiftning. Dermed kunne en ta frem blanke ark og fargestifter: Full forvandling, takk!

Proffhjelp

- Det var en lettelse å legge jobben i hendene på en erfaren fagperson, forteller den tilfredse eieren av flunkende nytt kjøkken. Det er så mange elementer som skal koordineres - ikke bare for å få det pent, men for å få alt praktisk gjennomført. Bestillinger må stemme på centimeteren, avtaler inngås med håndverkere, produkter må leveres til rett tid: Slikt kan det være en god investering å få hjelp med.

- Dette var ikke stedet for stram minimalisme, forteller interiørarkitekt Ellen Skifjeld Lønnestad. Det passet verken til huset eller til de som bor her, mener hun. Å være lydhør for brukernes ønsker og preferanser er en viktig del av jobben som interiørarkitekt.

En fargerik og fargeglad personlighet ble utgangspunkt for alle avgjørelser. Her gjaldt ikke tidens utbredte ønske om maksimalt med lys og luft. Visst skulle det skapes bedre romfølelse og ryddes opp i rotete linjer og detaljer. Men først og fremst skulle kjøkkenet bli et rom med varm stemning.

Varme og takhøyde

- Fargene vi fant frem til gir masse varme til rommet, de gir assosiasjoner til spisestue. De vertikale linjene får rommet til å virke mye høyere og flottere, forklarer Lønnestad. Fargen er ikke "flat", men har en sjattering som får liv i veggene. Dessuten er det praktisk! Vinylen kan vaskes og skrubbes uten at den virker plastaktig.

Rommet er relativt lavloftet. Med grønne juksebjelker kjentes det nærmest som å få taket i hodet. Nå er jukset og grønnfargen borte, taket er malt blankt og hvitt og reflekterer lyset fra vinduet maksimalt. - Det er som om vi har fått adskillig flere centimetre i høyden, mener beboerne.

- Kjøkkenet var i utgangspunktet fornuftig og bra planløst. Å forandre bare for forandringens skyld er ikke noe poeng, mener Lønnestad. Tvert imot ligger det en gevinst i å beholde hovedtrekkene i eksisterende planløsning. Da kan opplegg for vann og elektrisitet i hovedtrekk beholdes, og håndverkerarbeidet reduseres til et minimum.

Den gamle innredningen var full av detaljer, sprosser og knotter, dørspeil og profiler. Den utnyttet også plassen dårlig, med en glippe som "skittsamler" oppunder taket. Den nye innredningen ble valgt med enkle, glatte fronter i en nøytral gråtone. Overskapene har god høyde og er ført helt til taket, slik erstattes skapplass som er fjernet. De smale skapdørene gjør at innredningen virker høyreist og stilig og følger opp de vertikale linjene fra tapetet.

Beboerens erfaring:
 • Er du usikker på innredning både praktisk og stilmessig, er det en god investering å få profesjonell hjelp.

 • Fortell tydelig hva du liker av farger og stil, slik at du får et resultat som blir ditt.

 • En collage med farge- og materialforslag gjør det enkelt å komme frem til enighet på forhånd.

Interiørarkitektens råd:
 • Vær ikke redd for å bruke tapet på kjøkkenet, nye kvaliteter er godt egnet.

 • Oker og vinrødt er farger som skaper varm og matglad atmosfære. Derfor brukes de mye i restauranter.

 • I et lavloftet rom kan vertikale linjer heve takhøyden visuelt. Blank, hvit takmaling gjør også underverker.

Dette ble brukt
 • Tak og lister: Tre & Metall halvblank, farge 0502-Y - DYRUP
 • Vegg: Tapet Toile Peinte VP 404-09 - GREEN APPLE
 • Fliser: Glassmosaikk Mix 20x20 mm, farge Brun - HÖGANÄS
 • Gardin: GREEN APPLE
 • Kjøkkeninnredning: NOREMA
 • Ventilasjonshette: BOSCH
 • Stolputer: GREEN APPLE
 • Møbler: Tre & metall halvblank, farge 4000 - DYRUP

Annet løsøre: PRIVAT:

  Huskelisten din
  Finn din nærmeste
  Annonse
  HappyHomes annons
  Annonse
  Nyhetsbrev
  Motta tips og ideer!

  Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.