IFI logo
Se flere bilder
Fra shabby til chic med maling!

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Fra shabby til chic med maling!

Den franskinspirerte, landlige og romantiske stilen Shabby Chic er fortsatt populær..

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stilen kjennetegnes av hvite, avslitte tremøbler, pastellfarger, blonder, yndige blomstertrykk, lyse, luftige rom med lutete tregulv og brede langbord som gir assosiasjoner til en fredelig, avslappet og landlig livsstil.    

Motreaksjon mot minimalismen

- Shabby chic stilen er nok en motreaksjon mot den stramme og kjølige minimalismen og et stadig mer hurtiggående og teknologisk samfunn, sier Hanne Borge, innehaver av livsstilsbutikken Bolina på Stabekk.

- Det er noe fredelig ved den. Den gir ro i hjemmet og en følelse av ferie, sol og sommer, sier Borge. Kanskje ikke så rart stilen har falt i smak hos nordmenn?

Men det er ingen grunn til å betale i dyre dommer for de avslitte tremøblene. Med litt maling og lasur kan du selv forvandle kjedelige tremøbler til landlige og romantiske "shabby chic"-møbler. 

Slik gjør du: 

1. Tidligere behandlede møbler må vaskes med et kraftig rengjøringsmiddel, for eksempel kraftvask, grovrent eller salmiakkvann. Skyll godt med rent vann, og la tørke. Et nytt møbel kan avstøves med en fuktig klut.

2. Gå lett over flatene med et slipepapir for å fjerne fiberreisningen slik at treverket blir helt glatt. (Slip alltid i trefibrenes lengderetning!) Fjern støvkornene med en lett fuktet klut.

3. Påfør et strøk matt oljemaling, og la tørke.

4. Lag "naturlig" slitasje ved å slipe forsiktig ned til treverket gjennom malingen langs kantene på møbelet. Men ikke overdriv! En slipesvamp gjør det lettere å lage en myk og naturlig slitasje, men vanlig slipepapir kan også benyttes.

5. Fjern støvkornene med en lett fuktet klut.

6. Påfør lasuren med en pensel, og la den "sette seg" (ca 5 min).

7. Deretter tørkes lasuren av med en ren, lofri fille. Den mørke fargen vil legge seg i sprekkene i treverket og gi et gammelt, antikk preg.

8. For en matt og fin overflate kan du avslutte med å påføre et tynt lag parkettolje. Vent ca 15 min. og poler overflaten med en ren, lofri fille.

Alternativt kan du male møbelet i en annen bunnfarge (for eksempel lys blå), og så overmale med en hvit-farge. Når du sliper igjennom den hvite malingen vil blåfargen komme fram og lage en fin effekt. Det er også mulig å benytte andre farger på både malingen og lasuren. Ikke vær redd for å prøve deg fram!

Dette brukte vi:
 • Matt oljemaling, farge NCS 0505-Y
 • Brun lasur
 • Slipesvamp
 • Lofri fille
 • Kraftvask

:

  Huskelisten din
  Finn din nærmeste
  Mest lest
  Annonse
  Nyhetsbrev
  Motta tips og ideer!

  Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.