IFI logo
Se flere bilder
Forstår ikke arealbegrepene

Foto:

Forstår ikke arealbegrepene

Åtte av ti boligkunder forstår ikke de nye arealbegrepene, ifølge en undersøkelse blant landets takstmenn. Også eiendomsmeglerne trenger mer kunnskap.

NTF

NTF
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

82 prosent av takstmennene svarer nei når de blir spurt om de har inntrykk av at boligkundene er tilstrekkelig kjent med arealbegrepene som nå skal benyttes, og hva de betyr. Ni prosent svarer ja, mens de siste ni prosent svarer vet ikke.

Undersøkelsen er foretatt blant medlemmer av Norges TakseringsForbund (NTF). I underkant av 400 takstmenn fra hele landet har svart.

- Dette viser at vi står overfor en stor informasjonsdugnad der alle aktører i boligomsetningen i Norge må bidra, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF.

Den som ikke er fortrolig med arealmålene som benyttes har et svakere utgangspunkt for å gjøre en god bolighandel enn den som har satt seg inn i regler og uttrykk, mener han.

Takstmennene er videre spurt om de har inntrykk av at eiendomsmeglerne er godt nok kjent med arealbegrepene og bruken av dem. Også her svarer et flertall på 55 prosent nei. 31 prosent svarer ja, mens 14 prosent sier vet ikke.

- For meglerne er slik kunnskap obligatorisk, så dette må vi tro at bare er et overgangsfenomen. De nye målereglene skal være fullt og helt innført innen 1. juli. Fra da av må vi gå ut fra at dette er velkjent stoff for alle meglere, sier Støbakk.

Reglene trådte i kraft fra årsskiftet og skiller mellom primære rom (P-rom) og sekundære rom (S-rom). P-rommene er den viktige delen av boligen, oppholdsrom som stue, kjøkken, bad og soverom. S-rom er uinnredede rom som kott og boder.

Når en bolig legges ut for salg skal det alltid opplyses hvor stort bruksarealet (BRA) er. BRA er bruttoarealet minus den plassen som opptas av yttervegger. Nå skal det også oppgis hvor stor del av boligen P-rommene utgjør og hvilke rom som er tatt med i denne beregningen.

- Det er P-rommene som er det viktigste grunnlaget når du vil sammenligne kvadratmeterprisen på to boliger som er til salgs. Det erstatter uttrykket boligareal, som var uklart og svakt definert, sier Støbakk.

Selv om det foreløpig finnes et informasjonstomrom som må fylles synes ikke takstmennene at det faktisk sett er blitt mer komplisert å måle eller beskrive boligens areal.

NTF avholder generalforsamling i Alta førstkommende helg. Kommunikasjonsutfordringene som følger av de nye arealbegrepene blir et viktig diskusjonstema. Takstmennene planlegger flere tiltak for å øke den generelle kunnskapen om dette.

Mer informasjon

Norges Takseringsforbund

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.